Boom van het jaar

Fluitende kurkeik is de Europese Boom van het Jaar

De Fluisterende Kurkeik. Beeld UNAC - European Tree of the Year
De Fluisterende Kurkeik.Beeld UNAC - European Tree of the Year

Een boom die zijn naam dankt aan het geluid van de ontelbare vogeltjes die op zijn takken zitten, is met meer dan 26 duizend stemmen verkozen tot Europese Boom van het Jaar.

Charlot Verlouw

De boom staat sinds 1783 in het Portugese Águas de Moura, ten zuidoosten van Lissabon. De gigantische eik is in zijn hele leven al twintig keer van zijn bast ontdaan voor een bijdrage aan de kurkindustrie. Ook staat de boom in het 'Guinness Book of Records' als grootste kurkeik ter wereld en werd hij in 1988 gekwalificeerd als 'boom van het algemeen belang'.

De verkiezing tot Europese Boom van het Jaar wordt sinds 2011 georganiseerd door de European Partnership Association, een samenwerkingsverband tussen zes Oost-Europese natuurorganisaties. Het doel van de verkiezing is bijzondere bomen in de aandacht zetten en mensen meer betrekken bij de natuur.

450 jaar oude iepen

Dit jaar stuurden dertien landen een boom in om mee te doen aan de verkiezing. Belangrijk is vooral het verhaal van de boom, niet het uiterlijk of de leeftijd. Achter de Portugese kurkeik eindigden zeven 450 jaar oude iepen in Spanje die, anders dan een miljoen soortgenoten in het land, de iepenziekte overleefden. De derde plaats was voor de 188 jaar oude zomereik in het Russische Belgorod, een Nationaal Natuurmonument waar jaarlijks veel evenementen onder en omheen georganiseerd worden. Vorig jaar won de Poolse eik Jozef, die in de Tweede Wereldoorlog onderdak bood aan een Joodse familie.

Een Nederlandse inzending was er nog niet dit jaar. Daar komt bij de verkiezing van 2019 wellicht verandering in. Sinds deze week kan iedereen, op initiatief van het SBNL Natuurfonds, een boom met een mooi verhaal nomineren voor de titel Nederlandse Boom van het Jaar. De winnaar dingt volgend jaar mee naar de Europese titel.

Welke boom krijgt de titel Boom van het Jaar? Beeld SBNL Natuurfonds
Welke boom krijgt de titel Boom van het Jaar?Beeld SBNL Natuurfonds

Trouw is mediapartner van de Nederlandse verkiezing tot Boom van het Jaar. Iedereen kan tot 15 mei een boom met een mooi verhaal nomineren. Lees hier meer: Boom van het Jaar word je alleen met een goed verhaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden