Natuurbeheer

Flevoland moet van de rechter nieuw plan maken voor Oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen worden geen herten meer afgeschoten. Beeld Bram Petraeus
In de Oostvaardersplassen worden geen herten meer afgeschoten.Beeld Bram Petraeus

De provincie Flevoland moet een heel nieuw besluit nemen over het toekomstige beheer van de Oostvaardersplassen. Staatsbosbeheer heeft de afschot van edelherten per direct gestaakt, na een uitspraak van de bestuursrechter in Lelystad.

Joop Bouma

Die bepaalde dat de provincie de beslissing om in de Oostvaardersplassen honderden edelherten dood te schieten, niet juist heeft genomen. Het provinciebestuur had advies moeten vragen aan ecologen en dat is niet gebeurd. De zaak was aanhangig gemaakt door drie milieuorganisaties, Dierbaar Flevoland, de Faunabescherming en Fauna4Life.

Tijdens een vergadering van Provinciale Staten diende de Partij voor de Dieren gistermiddag een motie van wantrouwen in tegen Gedeputeerde Staten van Flevoland. De partij verwijt het college dat het is begonnen met het afschieten, ondanks een afwijzend advies van twee hoogleraren die al eerder twijfel hadden over de juridische houdbaarheid van het ingrijpen. De motie werd gisteren weggehoond door de overige partijen. Alleen de twee leden van de PvdD stemden voor. Dat lot trof ook een motie van afkeuring.

Staatsbosbeheer heeft tot dusver in opdracht van de provincie 1785 edelherten doodgeschoten in het natuurgebied. Juist deze maand was het schieten hervat. Deze winter zouden nog 1035 edelherten worden doodgeschoten, tot het uiteindelijke streefgetal van 490 was bereikt. Er zijn inmiddels al kuddes konikpaarden uit het gebied weggehaald.

 Flevoland, Grote grazers in de Oostvaardersplassen hadden het zwaar door late ijswinter na een erg natte periode.  Beeld Hollandse Hoogte / Martijn de Jonge
Flevoland, Grote grazers in de Oostvaardersplassen hadden het zwaar door late ijswinter na een erg natte periode.Beeld Hollandse Hoogte / Martijn de Jonge

De tussenkomst van de rechter is hard aangekomen in Flevoland. Onduidelijk is hoe het nu verder moet met de Oostvaardersplassen. Het provinciebestuur moet in de komende maanden met een nieuw plan komen. Flevoland houdt vast aan een grondige herinrichting van de Oostvaardersplassen, met meer plaats voor recreatie. Volgens veel politieke partijen was het beheer in de afgelopen jaren volkomen uit de hand gelopen, waardoor het gebied kaal en voedselarm is geworden voor de grazers. Dat leidde al tot grote protesten van dierenbeschermers.

Lijvig rapport

De milieuorganisaties Dierbaar Flevoland, Faunabescherming en Fauna4Life hebben met succes bij de rechter bepleit dat de huidige aanpak van Flevoland onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd was. Er lag een advies van de commissie-Van Geel dat de provincie volledig heeft omarmd. Maar de rechter oordeelde dat dit een beleidsdocument was en geen ecologische onderbouwing van het beheersplan van de provincie.

De drie rechters in Lelystad hebben zich mede gebaseerd op een lijvig rapport dat de bedenker van de Oostvaardersplassen, de ecoloog Frans Vera, op verzoek van de milieuorganisaties opgestelde. “Zonder dat deskundigenrapport hadden wij deze zaak niet gewonnen”, zegt bestuurder Marius Bouscholte van Dierbaar Flevoland en Fauna4Life.

Frans Vera Beeld
Frans VeraBeeld

Vera is blij met de uitspraak. “Duidelijk is dat er sprake was van politieke willekeur van Flevoland rond de Oostvaardersplassen. De provincie wilde er iets heel anders van maken en dat kan niet zomaar bij Natura 2000-gebieden. Als dit zou zijn toegestaan kunnen straks ook andere provincies bedenken dat ze meer recreatie willen in Natura 2000-gebieden.”

Vera vindt het opvallend dat de drie kleinere organisaties de zaak aanhangig hebben gemaakt. “Vogelbescherming, Natuurmonumenten en Wereld Natuur Fonds zijn bang voor ledenverlies.”

Lees ook:
Het lot van edelherten in de Oostvaardersplassen lag vaker in handen van de rechter

Ook vorig jaar was er discussie over de edelherten in de Oostvaardersplassen. De provincie Flevoland wilden de jacht openen, maar natuurorganisaties tekenden protest aan bij de rechter.

Na 1745 geschoten edelherten kreeg de natuur even rust

Arpil 2019: Staatsbosbeheer stopte met het schieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. De natuur wordt nu met rust gelaten. In bijna vier maanden tijd werden 1745 edelherten afgeschoten.

Binnen twee uur is al het hertenvlees op

Het vlees van de dieren die wegens overbevolking werden afgeschoten ging in januari in de verkoop. De grote belangstelling verrast Staatsbosbeheer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden