Fabrikanten flessenwater willen dat concurrent stopt met reclame

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Fabrikanten van flessenwater eisen dat een bedrijf dat apparaten verkoopt om kraanwater bruisend te maken zijn reclamecampagne per direct staakt.

Joop Bouma

Volgens de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) is de reclame neerbuigend jegens consumenten die verpakt water kopen. De brancheclub van producenten van flessenwater, waarin Coca Cola, Bavaria, Nestlé, Schweppes en Vrumona zitten, stelt dat de campagne vooral is gemaakt om verpakt water in diskrediet te brengen. Het gaat om reclame voor Sodastream, dat van 'plat' kraanwater bubbeltjeswater kan maken.

Het apparaat kost tussen de 75 en 100 euro. Het steekt de fabrikanten dat in een reclamefilmpje op YouTube en Facebook, inmiddels miljoenen keren afgespeeld, een ietwat sullige koper van verpakt flessenwater 'in een sfeer van smaad en geweld' een gevoel van schaamte wordt aangepraat, omdat hij de planeet zou vernietigen door verpakt water in kunststof weggooiflessen te kopen.

De FWS stelt dat de reclame in strijd is met de Nederlandse Reclame Code. De vereniging eist dat Sodastream er direct mee ophoudt en dreigt met een schadeclaim als de campagne niet wordt stopgezet.

2000 keer goedkoper

Sodastream peinst er niet over. "Het is voor iedereen duidelijk dat de ondertoon en bedoeling van de reclame een humoristische parodie is op de tv-serie Game of Thrones", schrijft advocaat Jaap Lameijer van de producent aan de FWS. "Het enkele feit dat de boodschap uw organisatie onwelgevallig is, maakt nog niet dat sprake is van het denigreren van verpakt drinkwater of van consumenten."

Volgens directeur Johan Schepers van Sodastream Benelux wil zijn bedrijf met de campagne het probleem rond plastic vervuiling aan de kaak stellen. "Inwoners van de provincie Utrecht kunnen thuis hun eigen Sourcy of Bar le duc bruiswater maken. Het Utrechtse kraanwater is namelijk hetzelfde water dat voor deze merken wordt gebruikt. Alleen is het ruim 2000 keer goedkoper en wordt het milieu niet belast met plastic flessen." De fabrikanten van flessenwater zeggen dat ze naar de rechter zullen stappen als Sodastream niet inbindt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden