Klimaathulp

Europese Unie herhaalt toezegging voor klimaatmiljarden aan ontwikkelingslanden

Ook minister Sigrid Kaag was dinsdag aanwezig op de vergadering van ministers van financiën in Luxemburg.  Beeld ANP / EPA
Ook minister Sigrid Kaag was dinsdag aanwezig op de vergadering van ministers van financiën in Luxemburg.Beeld ANP / EPA

Opnieuw beloven de EU-landen wat ze al vaker beloofden: ze zullen 100 miljard per jaar ophoesten om de wereld klimaatbestendig te maken. Het duurt alleen nog even.

Romana Abels

Iedereen wil het, maar toch gebeurt het niet. Ook dit jaar niet, bleek gisteren na de vergadering van de ministers van financiën van Europa. Het duurt nog een maand, maar de 27 collega’s zetten alvast op papier wat hun inzet zal zijn op de klimaatconferentie in Egypte, volgende maand.

De uitkomst van het overleg: precies hetzelfde. Opnieuw blijft het bij een belofte. De EU wil zijn best doen om een bijdrage te leveren aan de 100 miljard dollar die jaarlijks nodig is, maar kan die pas voor het eerst in 2023 gaan leveren. Als dat lukt. De landen kunnen er altijd nog onderuit, want het is een streven, geen officiële belofte.

Zo lijkt de nieuwe klimaattop te gaan draaien om dezelfde vraag als die van vorig jaar: waar blijft het geld? De rijke landen beloofden al voor 2020 dat ze ieder jaar 100 miljard zouden gaan betalen. Vorig jaar verklaarden ze met diepe spijt dat het nog niet was gelukt. Maar ook nu weer lijkt het er niet van te komen.

‘Sterke inzet’

“De Raad van de Europese Unie vernieuwt zijn sterke inzet om het gezamenlijke doel van 100 miljard dollar per jaar zo snel mogelijk en tot 2025 te halen en verwacht dat het doel in 2023 zal worden bereikt”, zo luidt de conclusie die gisteren in EU-verband werd bereikt.

Ontwikkelingslanden hadden gevraagd om meer geld, ook voor de voorgaande jaren. Ook komen er steeds verzoeken om spoediger uitbetaling. Een groter bedrag ziet de EU voorlopig alleen nog als een onderwerp van discussie, zo blijkt uit de conclusies.

De Europese ministers namen het besluit over de inzet voor de klimaattop tussen hun gesprekken over de energiecrisis en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, die ook onverwacht veel geld vraagt.

Toch is de conclusie een wrange. Tegelijk waren in de Congolese hoofdstad Kinshasa vertegenwoordigers van de regeringen van meer dan 60 landen bijeen, om alvast de geesten rijp te maken voor dezelfde klimaattop in november. Op die bijeenkomst werd juist de behoefte aan meer geld onderstreept.

Twintig rijkste landen

In Kinshasa sprak maandag bijvoorbeeld Verenigde Naties-chef António Guterres, die de rijke landen voorhield dat een derde deel van Pakistan afgelopen jaar overstroomde en dat Europa net de warmste zomer ooit achter de rug heeft. Volgens hem ‘dendert de klimaatchaos door’, terwijl de twintig rijkste landen ter wereld te weinig doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

De Congolese minister van milieu, Eve Bazaiba, riep landen op om beloften uit het verleden na te komen. “Als er geen wereldwijde actie wordt ondernomen, zal niemand hieraan ontsnappen”, zei ze. “Iedereen ademt dezelfde lucht in.”

Ook de Egyptische minister van buitenlandse zaken, Sameh Shoukry, benadrukte maandag de noodzaak om meer geld uit te geven aan het klimaatprobleem. Het steeds herhalen van dezelfde belofte van 100 miljard dollar per jaar zal niet genoeg zijn, zei hij nog maar eens.

Lees ook:

Afrikaanse landen worden nú getroffen door klimaatverandering, en hebben hulp nodig

Klimaatopwarming is geen theoretisch probleem meer. Afrikaanse landen worden hard getroffen, en wijzen naar vervuilende landen als Nederland. De presidenten van landen als Congo, Ethiopië en Senegal praten maandag onder meer met premier Rutte, ter voorbereiding op de jaarlijkse klimaattop.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden