Europese rechter: studies naar glyfosaat moeten openbaar worden

Roundup, de onkruidverdelger glyfosaat van Monsanto Beeld TR Beeld
Roundup, de onkruidverdelger glyfosaat van MonsantoBeeld TR Beeld

De Europese voedselautoriteit Efsa moet wetenschappelijke studies over giftigheid en kankerverwekkendheid van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat vrijgeven. Dit heeft het Europees Hof van Justitie bepaald in een zaak die onder meer door de Groene fractie in het Europees Parlement aanhangig is gemaakt.

Joop Bouma

Efsa wilde de onderzoeken niet vrijgeven. Mede op basis van de geheim gehouden studies besloot de toezichthouder in 2017 dat de handelsvergunning voor glyfosaat met vijf jaar kon worden verlengd. Glyfosaat is wereldwijd een van de meest gebruikte herbiciden.

Uiteenlopende lezingen

Volgens de voedselautoriteit was er geen bewijs dat glyfosaat een verhoogde kans op kanker oplevert. In 2015 had het kankerinstituut Iarc, onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie, geconcludeerd dat het bestrijdingsmiddel ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is voor mensen.

Twee grote producenten, Monsanto en Cheminova, verzetten zich tegen openbaarmaking van de studies. Volgens de fabrikanten zou het vrijgeven financiële en commerciële belangen van de producenten schaden. Het is een redenering die in openbaarheidsverzoeken met grote regelmaat wordt gehanteerd om openbaring van documenten te weigeren, ook in Nederland. De Efsa nam de argumentatie van de fabrikanten over.

Maar de Europese rechter maakt er korte metten mee. Het Hof stelt vast dat informatie over de invloed van een bestrijdingsmiddel op het milieu van een hoger openbaar belang is dan de belangen van bedrijven. Het gaat om studies op ratten, muizen en konijnen. Ook moeten onderzoeken naar de effecten van glyfosaat op het ongeboren kind openbaar worden. De studies zijn uitgevoerd voor, en betaald door de industrie om glyfosaat op de markt te mogen brengen.

Voor het eerst

Volgens de Nederlandse advocaat Bondine Kloostra, die de zaken voor de Groene Europarlementariërs bij het Hof behandelde, is nu voor het eerst bepaald dat studies over emissies van stoffen zoals glyfosaat openbaar behoren te zijn.

Het Hof vindt dat burgers moeten kunnen nagaan wat het effect is van emissies op organismen waarvoor de bestrijdingsmiddelen niet zijn bedoeld. Efsa heeft twee maanden om in beroep te gaan tegen de beslissing.

Lees ook:

Giftig glyfosaat mag nog steeds in Europa worden verkocht

Voorlopig mag Roundup nog gewoon op de Europese markt worden verkocht, ondanks het verband dat een Californische rechtbankjury legde tussen deze onkruidverdelger en de dodelijke lymfeklierkanker van conciërge Dwayne Johnson.

En de boer… hij ademt volop glyfosaat in

De omstreden onkruidverdelger glyfosaat (Roundup) mag de komende vijf jaar nog worden gebruikt. Longarts Marjolein Drent ziet in haar praktijk dat overgevoeligheid kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Drent pleit voor betere bescherming en preventieve screening.

Europese Commissie: Glyfosaat blijft nog vijf jaar toegestaan

De Europese Commissie wil het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat nog vijf jaar toestaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden