Verbrandingsmotor

EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

Een dieselpomp bij een tankstation. De EU-landen hebben ingestemd met een verbod vanaf 2035 op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s. Beeld ANP / EPA
Een dieselpomp bij een tankstation. De EU-landen hebben ingestemd met een verbod vanaf 2035 op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s.Beeld ANP / EPA

Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

ANP

Duitsland protesteerde op de valreep dat ook auto’s op duurzame brandstoffen de dupe zouden worden. Maar Berlijn ging in het weekend alsnog om. De Europese Commissie verzekerde de Duitsers dat zij voor klimaatvriendelijke verbrandingsmotoren, op bijvoorbeeld waterstof, ruimte in de regels maakt. Als het Europees Parlement dat dwarsboomt - geen denkbeeldige gedachte - wil de commissie desnoods een omweg nemen om het alsnog te regelen.

De ommezwaai van Duitsland betekent niet dat alle EU-landen zich nu achter de plannen voor het uitbannen van de brandstofauto scharen. Italië en bijvoorbeeld enkele Oost-Europese lidstaten zijn nog niet tevreden. Maar zonder Duitsland zijn de tegenstanders met te weinig om het besluit tegen te kunnen houden. Dinsdag moeten de klimaat- en energieministers het besluit bij hun overleg in Brussel nog wel bekrachtigen.

Volkswagen laat weten blij te zijn met de afspraken omdat die ruimte bieden voor speciale voertuigen. Het Duitse autoconcern noemt als voorbeeld noodvoertuigen en modellen die in kleine aantallen worden gebouw. Zoals bijvoorbeeld de Porsche 911. Volkswagen-dochter Porsche namelijk niet van plan om dat model in een elektrische variant te gaan bouwen. Volkswagen laat wel weten van plan te zijn om verder in te blijven zetten op de elektrificatie van zijn modellengamma.

Ook Ferrari-topman Benedetto Vigna verwelkomde het akkoord van de EU-landen. De Italiaanse maker van sportwagens heeft daardoor “meer vrijheid voor zijn productieschema”. Ferrari maakt al plug-inhybrides en wil 2025 ook zijn eerste volledig elektrische auto op de markt brengen. Maar tegelijkertijd verzette het bedrijf zich samen met branchegenoten tegen de eis om vanaf 2035 alleen nog elektrische auto’s te maken. Voor echte sportwagens zou dat te beperkend zijn.

Lees ook:

Duitsland en Brussel leggen ruzie over verbod brandstofauto bij
Duitsland staakt zijn verzet tegen EU-regels die auto’s met een verbrandingsmotor moeten uitbannen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden