Droogte

Er zijn deze zomer aanzienlijk minder muggen

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

De muggenoverlast is deze zomer tot nu toe aanzienlijk minder groot dan in voorgaande jaren. Dat komt waarschijnlijk door het droge voorjaar.

ANP

Muggen leggen eitjes in een laagje water, maar die broedplaatsen stonden toen droog. Ook zijn muggenlarven niet tot wasdom gekomen, aldus bioloog en muggendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit.

Van Vliet is een van de oprichters van Muggenradar.nl, een site van de Wageningen Universiteit waarop mensen al jaren kunnen doorgeven of en hoeveel overlast ze van muggen hebben.

Vanaf de laatste week van juli is de mate van overlast duidelijk afgenomen, aldus Van Vliet. Afgelopen week was de muggenoverlast ten opzichte van dezelfde week twee jaar geleden 30 procent minder. Ten opzichte van 2021 scheelde het zelfs 40 procent.

“Het is bekend dat muggen actiever zijn en vaker steken naarmate de temperatuur stijgt. Pas over een paar weken kunnen we dus zien hoe het met de overlast staat nu er een hittegolf is. Waarbij we moeten bedenken dat het nu alweer wekenlang droog is en muggen dus nauwelijks geschikte broedplaatsen kunnen vinden”, zegt de wetenschapper.

Lees ook:

Wespen zijn er niet op uit om jou te steken

Er zijn veel wespen dit jaar. En ja, dat is goed nieuws, want al die wespen houden bijvoorbeeld muggen in toom.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden