Er was veel verzet tegen windmolens van 200 meter, maar Utrecht kreeg het plan er door

Een impressie van toekomstig Rijnenburg en Reijerscop. Beeld -
Een impressie van toekomstig Rijnenburg en Reijerscop.Beeld -

Utrecht kiest met zonneweiden en windmolens voor duurzame energie met maximale opbrengst in de polder Rijnenburg en Reijerscop.

Willem Schoonen

Zonneweiden waren prima, maar windmolens stuitten bij omwonenden op bezwaren. Het Utrechtse college van burgemeester en wethouders kiest er desondanks voor. Het college schrijft de gemeenteraad ruimte te willen maken voor meer dan 200 hectare zonneweiden en maximaal elf windmolens in de polders Rijnenburg en Reijerscop. Met de belofte dat een deel van de opbrengst naar de omwonenden gaat, hoopt Utrecht draagvlak te krijgen voor het plan.

null Beeld

De polders beslaan een dikke duizend hectare in de oksel van de A12 en de A2, ten zuiden van Leidsche Rijn en ten noorden van IJsselstein. Het is nu grotendeels agrarisch gebied, waar ook wordt gefietst en gewandeld. Plannen voor woningbouw zijn op de lange baan geschoven. Zo’n lange baan, dat het gebied in aanmerking kwam voor de opwekking van duurzame energie.

Lawaai en schaduw

In de consultaties daarover lagen de afgelopen jaren zes scenario’s op tafel, met verschillende doelen voor energieopwekking, landbouw, recreatie en natuur. In die scenario’s waren de windmolens steen des aanstoots. De plannen voorzagen in windmolens van meer dan 200 meter hoog. Omwonenden waren bang last te krijgen van lawaai en slagschaduw.

Een comité van omwonenden vroeg in de aanloop naar de provinciale verkiezingen alle partijen naar hun mening over de kwestie. Voor een combinatie van zon én wind waren drie partijen: GroenLinks, D66 en ChristenUnie. Die drie hebben een meerderheid in de gemeenteraad.

De meeste andere partijen vinden dat er in Rijnenburg en Reijerscop alleen zonneweiden moeten komen. Forum voor Democratie, klein in Utrecht, maar groot in de omliggende gemeenten, zei zich niet uit te spreken over lokale kwesties, maar in alle gevallen tegen energie uit zon én wind te zijn.

Vijftien jaar

Het stadsbestuur kiest nu voor een scenario met zon en wind. Voor minstens vijftien jaar komt deze ruimte beschikbaar voor zonneweiden en windmolens. Om hinder van die laatste te voorkomen, komen ze op minstens 800 meter van woonwijken te staan. Met bewoners van de polder wordt overlegd om hinder van slagschaduw te voorkomen. En bij de aanbesteding zal worden gekozen voor windmolens die zo stil mogelijk zijn.

Met dit voorstel, dat aan omwonenden en omliggende gemeenten wordt voorgelegd, kiest het Utrechtse college voor de maximale energieopbrengst deze polders. De gemeente wil energiebedrijven die de parken voor zon en wind aanleggen, verplichten om omwonenden te laten meeprofiteren, bijvoorbeeld door hen de mogelijkheid te geven om te investeren.

Lees ook:

Wordt er goed geluisterd naar omwonenden van windmolens? Nee, en dat is zonde

Zet bewoners die ageren tegen windmolens of gasloze huizen niet weg als anti-klimaat, waarschuwt onderzoeker Sanne Akerboom. Het is logisch dat mensen eerst schrikken en steigeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden