Klimaatdoelen

Er komt een flinke subsidiepot voor de aankoop van een elektrische auto

Een Volkswagen ID.3, die later dit jaar op de markt komt en met de nieuwe regeling toch tot 4000 euro goedkoper wordt.  Beeld EPA
Een Volkswagen ID.3, die later dit jaar op de markt komt en met de nieuwe regeling toch tot 4000 euro goedkoper wordt.Beeld EPA

Het kabinet trekt de portemonnee. Niet alleen voor elektrische auto’s, ook voor zonnepanelen.

Frank Straver

Wie zelf een elektrische auto aanschaft, krijgt per 1 juli geld van het Rijk. Consumenten die een nieuwe stekkerauto kopen (of privé leasen) krijgen vierduizend euro subsidie. Ook voor de aanschaf van een tweedehands e-model reserveert Nederland geld, een primeur in Europa. Voor die modellen komt de subsidie uit op tweeduizend euro.

Dat kondigde minister Van Veldhoven (mobiliteit, D66) gisteren aan. De regeling vloeit voort uit de plannen in het landelijk Klimaatakkoord. Elektrische auto’s stoten geen schadelijke gassen uit. Zeker met zonne- of windenergie in de accu dragen ze bij aan de klimaatdoelen.

Het kabinet zet de nieuwe subsidiepot klaar voor auto’s uit de middenklassen, met een prijskaartje tussen de 12.000 en 45.000 euro. Luxe Tesla’s vallen daarbuiten. Dit is een bewuste keuze, waarmee het kabinet de elektrische auto voor een groter publiek bereikbaar wil maken, en niet alleen voor rijken.

Consumenten die voor een tweedehands model kiezen, krijgen ook een ‘accucheck’. Die controle, uitgevoerd door de Bovag, moet kopers de zekerheid geven dat een gebruikte batterij niet te erg versleten is. De Bovag ontwikkelt nog een keuringsmethode; eind dit jaar moet duidelijk worden wanneer de accucheck wordt ingevoerd. Het kabinet trekt in totaal 250 miljoen euro uit om automobilisten in de stekkerauto te krijgen. Dit geld zal tot eind 2025 beschikbaar zijn.

Sneller geld voor panelen

Het kabinet kwam woensdag met nog een nieuwtje over klimaatgeld. Twee miljard euro extra komt dit voorjaar beschikbaar als subsidie voor zonnepanelen. Dat bedrag komt bovenop de eerder toegezegde subsidieregeling van eveneens twee miljard euro. De verdubbeling van de geldpot voor zonnepanelen betekent geen aanpassing van de begroting. Minister Wiebes (vvd, klimaat) besloot het geld versneld beschikbaar te stellen vanwege de grote animo om daken (en velden) te vullen met panelen.

Lees ook:

Frans Timmermans over EU-klimaatwet: Moeder Aarde zal ons bij de les houden

Volgens Frans Timmermans zal de EU-klimaatwet die hij vandaag presenteert een ‘revolutie’ ontketenen. ‘De beslissing van de lidstaten over klimaatneutraliteit in 2050 heeft consequenties.’

Lessen in een elektrische auto: ‘De hele rij-ervaring is anders’

Automobilisten moeten massaal elektrisch gaan rijden, beoogt het Klimaatakkoord. Maar niet iedereen springt zómaar in de e-auto. Rijschooleigenaar Ernest Alvares wil het brede publiek klaarstomen, met twee elektrische lesauto’s en een ‘eco-rijopleiding’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden