null Beeld

ColumnDolf Jansen

Er is niets woke aan het strijden voor een leefbare planeet

Dolf Jansen

De wereld verandert, en vaak is dat maar goed ook. Ons consumptiegedrag heeft grote gevolgen en gelukkig zien steeds meer mensen dat in.

Vliegen is op allerlei manieren schadelijk voor het klimaat en voor de nachtrust van velen in het westen van dit land, waar nog bijkomt dat je vermoedelijk niet verder komt dan de skyline van Hoofddorp of vertrekhal 3.

Het aanschaffen van spullen die over de halve wereld worden aangevoerd of het meedoen in de race naar de bodem van de kleding- en mode-industrie is niet voort te zetten. Voor het op huidige schaal blijven produceren en nuttigen van vlees en zuivel geldt hetzelfde. Denk: stikstof, methaan, CO2, onmeetbaar dierenleed, vogelgriep, stalbranden, stankoverlast, bodemvernietiging, verdroging en en en...

Dat is ook de reden dat de taal van de vleeslobby (of loBBBy, als u het politiek bekijkt) harder wordt, dat we tegen beter weten in overtuigd moeten worden dat Nederland Vleesland is.

Nee, big agro en zuivelkoningen en slachtbaronnen, nee, dat zijn we niet, of toch zeker niet meer. Iedereen heeft de vrijheid om vlees te eten, of melk weg te klokken, maar echt niemand kan nog doen alsof de grote schadelijke gevolgen onbekend zijn. Vasthouden aan vleesproductie op de huidige manier is vasthouden aan een wereld die niet meer bestaat, en zou een aarde opleveren die niet meer kan bestaan. Althans, voor ons, mensachtigen.

Hé Dolluf, doe eens wat vrolijker

De bomen en de oceanen en alle dieren en insecten die nog niet zijn uitgestorven, redden zich wel. Het herstel zal even duren, maar over een paar miljoen jaar kan deze blauwe knikker nog net zo vrolijk door het oneindig heelal stuiteren. Alleen zonder onze nazaten, want die hebben de klimaatcrisis en de hitte en droogte en de zoönosen door grotendeels vernietigde biodiversiteit helaas niet overleefd. Hé, Dolluf, het is zaterdagochtend, doe eens wat vrolijker! Sorry...

Collega Ephimenco noemde afgelopen dinsdag een mogelijk verbod op vlees- en zuivelreclames ‘acties van wokisten en linkse partijen die zich van hun meest onverdraagzame kant laten gelden’. Met de term wokisten sloot hij naar ik aanneem aan bij collega Yesilgöz (ik was vorige week kortstondig minister van landbouw, vandaar) die dat in haar Schoo-lezing als bedreigend voor de samenleving ervoer. Ik denk dat dit echt onzin is. Zowel die aandacht voor wokisme, als het idee dat je inzetten voor een leefbare planeet woke is, of links. Het is, zie boven, duidelijk dat het om allerlei redenen goed is de vlees- en zuivelconsumptie te verminderen.

We zijn ooit gestopt met slavernij, we zijn ooit gestopt met het leegroven van exotische landen (oké, niet helemaal, maar tegenwoordig doen we het een stuk netter, met handelsverdragen en belastingontwijking), we zijn ooit gestopt met steenkool uit de grond trekken, we zijn ooit gestopt met vrouwen onderdrukken, met kinderarbeid, we zijn er zo langzamerhand wel aan toe ons consumptiegedrag te veranderen.

Dan kunnen we nog steeds lekker, en meer dan genoeg, eten, maar verminderen we de schade die we toebrengen. En dan lijkt het me niet meer dan verstandig alle commercie- en marketingtrucs die de achterhaalde werkelijkheid in stand willen houden uit ons zicht te laten verdwijnen. En dus stoppen met het vertonen van aanprijzingen van kiloknallers, biefstukken, en allerlei yoghurtvarianten waarmee je NOG LEKKERDER EN ENERGIEKER OPSTAAT MET TOEGEVOEGDE PROTEÏNEN.

Want de wereld verandert, en dat is maar goed ook.

Dolf Jansen is cabaretier en schrijft wekelijks een column voor Trouw. Lees hier zijn columns terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden