Veeteelt

Enthousiasme en scepsis over proef met methaanremmer

Grazende koeien stoten in hun ontlasting en via ‘boeren’ veel methaan uit. Dat kan minder, denkt DSM. Beeld ANP / Tobias Kleuver Media
Grazende koeien stoten in hun ontlasting en via ‘boeren’ veel methaan uit. Dat kan minder, denkt DSM.Beeld ANP / Tobias Kleuver Media

Toevoeging van het middel Bovaer aan krachtvoer voor koeien remt de uitstoot van broeikasgassen. Het wordt ontvangen met enthousiasme en bedenkingen.

Jelle Brandsma

Er komt een proef bij tweehonderd melkveehouders met het toevoegen van het middel ‘Bovaer’ aan het krachtvoer van koeien. Het nieuwe goedje van DSM, producent van voedingssupplementen, zou de methaanuitstoot verminderen met gemiddeld 30 procent. “Het is een van de steentjes die bijdragen aan minder broeikassen”, zegt Jan Dijkstra, hoofddocent aan de Wageningen Universiteit. Onderzoeker Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut is minder enthousiast.

Methaan dat vrijkomt via de mest en scheten van koeien is een van de belangrijke broeikasgassen die opwarming van de aarde veroorzaken. DSM begint de proef met zuivelconcern FrieslandCampina. Veevoerbedrijf Agrifirm gaat voer maken waaraan Bovaer wordt toegevoegd.

Dijkstra deed onderzoek voor DSM naar de werking van Bovaer. “Dit is een onderdeel van de oplossing, zoals thuis de thermostaat een graadje lager zetten ook voor een deel bijdraagt aan de vermindering van de opwarming van de aarde”, zegt hij.

Samensmelten van moleculen

Bovaer ontstaat door twee natuurlijke moleculen samen te laten smelten, legt Dijkstra uit. “De ene is nitraat, het andere stofje is propaandiol. Die worden aan elkaar vastgeklonken en dat levert een remmende werking op voor de vorming van methaan in de pens van de koe. Het is veilig voor de gezondheid van de koe. De Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA heeft het goedgekeurd en ik ga mee in hun oordeel.”

Maar Dijkstra betwijfelt of biologische boeren het ook gaan gebruiken. “Dit is namelijk geen natuurlijke toevoeging aan het voer. Het is samengesteld uit twee natuurlijke moleculen maar de combinatie is niet natuurlijk. Het middel wordt in de pens van de koe wel snel afgebroken. Na een paar uur is het al verdwenen.”

Nick van Eekeren, onderzoeker duurzame veehouderij bij het Louis Bolk Instituut, is niet enthousiast. Hij wil ‘meer integraliteit’ en niet één middel voor één probleem. “Ik zou de oplossing vooral zoeken in de aanpak van het landbouwsysteem. We hebben een probleem met broeikasgassen, stikstof, afname van biodiversiteit en de waterkwaliteit en daarnaast willen we ook voldoende voedsel produceren. Voor een oplossing moet je naar al die facetten tegelijk kijken.”

Meer weidegang

Van Eekeren noemt meer weidegang als een van de veranderingen in het systeem om zowel vermindering van de uitstoot van methaan als beperking van ammoniakemissies te bereiken. “Het is ook nog eens goed voor het welzijn van de koe en het hoort bij het Nederlandse landschap.” Een andere systeemverandering is grasland met veel meer kruiden, zoals de smalle weegbree, die ook de uitstoot van broeikasgassen kunnen verminderen. “Deze methodes zijn ook goedkoper dan Bovaer via krachtvoer aan de koeien geven.”

De deelnemers aan de proef hoeven geen extra geld op tafel te leggen voor toevoeging van Bovaer aan het krachtvoer. Zij betalen wel voor het veevoer dat zij ook zonder Bovaer nodig zouden hebben. FrieslandCampina en DSM betalen de extra kosten, maar willen geen bedragen noemen. Zij vinden dat de overheid in een later stadium ook financieel moet bijdragen omdat het verminderen van broeikasgassen ‘iedereen aangaat’. Een woordvoerder: “De overheid trekt geld uit om boeren uit te kopen, maar kan het geld ook stoppen in innovaties zoals dit.”

Lees ook:

Zo zorgt DSM ervoor dat koeien schonere boertjes laten

Een nieuw, revolutionair soort veevoer van DSM kan de spijsvertering van koeien beïnvloeden. En dat brengt de uitstoot van methaan fors terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden