Transitie

Energieregels uit het stenen tijdperk remmen de duurzame omslag

"De Nederlandse wetgeving moet veranderen zodat energiesystemen flexibel kunnen worden."Beeld Vonq

De overheid wil schone energie in 2050. Maar de regels zitten in de weg, concludeert PwC.

Frank Straver

Nederlandse wetgeving is niet klaar voor de omslag naar een duurzame energievoorziening. Sterker nog, regels staan de overstap naar slim gebruik van duurzame energie vaak nog in de weg. Dat moet anders, stelt adviesbureau PwC in een rapport dat vandaag de Tweede Kamer wordt aangeboden. Het advies: de wet moet simpeler en moderner.

PwC voerde het onderzoek uit voor ElaadNL, een kennis -en innovatiecentrum dat zich inzet voor slimme energiesystemen. Batterijen, zoals accu's van elektrische auto's, worden volgens ElaadNL steeds belangrijker. Ze kunnen energie van windmolens en zonnepanelen bij productiepieken opslaan, om die stroom bij een tekort weer aan huizen te leveren.

Maar volgens onderzoeker Niels Muller van PwC zetten regels nog een rem op deze toepassing. "Wie energie opslaat en weer terug laat vloeien in het stroomnet, betaalt nu dubbele belasting. Dat komt doordat de hele wettelijke structuur nog is ingericht op centrale energie, die van een grote centrale naar huizen wordt gestuurd. Eenrichtingsverkeer van energie dus. Maar dat is achterhaald. Want steeds meer energie wordt decentraal opgewekt door burgers." Het afschaffen van die maatregel zou de overheid wel geld kosten. Maar als het niet gebeurt, stelt PwC, moet het stroomnet verzwaard worden om zonne- en windenergie op te vangen. Dat zou vele malen duurder zijn.

Hoe ziet een dag in 2050 eruit?
Vandaag worden ergens in Nederland waarschijnlijk wel een Daan en Anna geboren, die in 2050 dertigers zijn. Hoe ziet hun leven er dan uit, waar komt hun energie vandaan? In het verhaal 'Leven in een klimaatneutraal Nederland' schetsen vier experts hun dagelijks leven.

Deze link brengt u naar de betaversie van onze vernieuwde site, die binnenkort officieel de lucht in gaat.

Eenrichtingsverkeer

Eenrichtingsverkeer van energie dus. Maar dat is achterhaald. Want steeds meer energie wordt decentraal opgewekt door burgers." Het afschaffen van die maatregel zou de overheid wel geld kosten. Maar als het niet gebeurt, stelt PwC, moet het stroomnet verzwaard worden om zonne- en windenergie op te vangen. Dat zou vele malen duurder zijn.

Volgens PwC moet de politiek wetgeving opfrissen, zodat energiesystemen flexibel kunnen worden. Neem bijvoorbeeld het gebrek aan keuze voor een stroomleverancier bij het opladen van een auto. De eigenaar kan zo geen groene aanbieder kiezen.

Volgens Muller moeten energienetbeheerders verder vrijheden krijgen om schone energie te bevorderen. Maar met de huidige regels mogen zij soms alleen experimenteren met slimme energie, bij wijze van uitzondering. Netbedrijven zelf willen structureel werken aan de omslag naar schone energie, die zich in de komende decennia moet voltrekken. In 2050, zo besloot de overheid immers, moet de energievoorziening volledig schoon zijn.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden