Energieprijzen

Eneco verkoopt voor het eerst sinds 2021 vast energiecontract

Schakelaars voor electragroepen op een groepenkast in een meterkast. Beeld ANP / Rob Engelaar
Schakelaars voor electragroepen op een groepenkast in een meterkast.Beeld ANP / Rob Engelaar
ANP

Eneco is begonnen met de verkoop van energiecontracten waarbij de prijs voor gas en stroom voor langere tijd is vastgesteld. De energieleverancier, met zo'n 2 miljoen klanten in Nederland, deed dat sinds het najaar van 2021 niet meer vanwege de sterke oplopende energieprijzen.

Voorlopig biedt Eneco een ‘vast’ contract aan voor de looptijd van zes maanden. Een woordvoerder geeft aan dat het “zeker de bedoeling is” om in de toekomst ook contracten aan de bieden waarin de tarieven voor een langere periode dan een halfjaar worden vastgelegd. Maar dan moeten de regels voor het opzeggen van vaste contracten wel worden aangepast, wat gepland staat voor 1 april.

Het is de bedoeling dat de boete die klanten dan betalen meer overeenkomt met het bedrag dat de energieleverancier misloopt. “Of we 1 april gaan redden, is nog de vraag. We hebben dan wel alle details van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nodig om te kunnen berekenen wat het boetebedrag zou zijn”, laat de woordvoerder weten.

Het tarief voor het vaste contract ligt net boven dat van het prijsplafond. Daarmee is het vooral interessant voor huishoudens die met hun verbruik boven de maximale hoeveelheid gas en stroom zitten waarvoor de maximumprijzen gelden.

De overheid stelde het prijsplafond dit jaar in om de financiële pijn van de gestegen gas- en elektriciteitsprijzen te verzachten. Dat energie zo veel duurder is, heeft veel te maken met de Russische inval in Oekraïne en vrees voor schaarste aan gas. Maar inmiddels dalen de gasprijzen dankzij goed gevulde gasopslagen in Europa en relatief mild winterweer.

Lees ook:

Honderdduizenden huishoudens ontsnapten dankzij steun aan energie-armoede

Financiële hulp door de overheid hield bij 400.000 huishoudens de energie-armoede buiten de deur, aldus TNO. Wie al in de puree had, zakte daar door de gasrekening vaak wel verder in weg.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden