Energierekening
Elke maand een ander energietarief brengt huishoudens te veel onzekerheid
Energiebedrijven veranderen hun tarieven steeds vaker, soms zelfs per maand. Klanten verdienen meer zekerheid voor de langere termijn, stelt adviesbureau de Vastelastenbond. Nu kunnen ze niet goed anticiperen op de hogere prijzen.
Klanten weten niet goed waar ze aan toe zijn nu energiebedrijven steeds vaker hun tarieven aanpassen. Vóór de energiecrisis gebeurde dat doorgaans twee keer per jaar, in januari en juli. Nu doet een groot aantal dat elk kwartaal en enkele voeren zelfs nog vaker wijzigingen door. Dat meldt de Vastelastenbond, een adviesbureau voor consumenten. Die nam veertien energiebedrijven onder de loep. Drie daarvan werken nu met maandelijks nieuwe tarieven.
Energiebedrijven hebben een clausule in hun voorwaarden dat ze de tarieven mogen aanpassen vanwege ‘onvoorziene wijzigingen in de marktomstandigheden’. Maar hoezo onvoorzien, vraagt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond zich af. “De energiecrisis is al sinds oktober 2021 gaande. Leveranciers zouden hun klanten inmiddels iets meer zekerheid voor de langere termijn moeten kunnen bieden.”
Wolfert hoort van zijn klanten dat ze contracten afsluiten, om niet veel later te ontdekken dat ze vanwege tussentijdse tariefswijzigingen beter een andere keus hadden kunnen maken. “Daardoor worden ze nog eens extra de dupe van de crisis”, stelt Wolfert. “Voor veel klanten komt zo'n verhoging als een schok.”
Geen nieuwe klanten
Die onzekerheid over de kosten van energie treft steeds meer mensen. In de eerste helft van dit jaar zijn er 400.000 huishoudens bijgekomen met een variabel energiecontract, meldde de Autoriteit Consument en Markt vorige week. Bij veel huishoudens loopt het vaste contract (met vaste tarieven voor één, drie of vijf jaar) af, en leveranciers bieden nauwelijks nog nieuwe vaste contracten aan, omdat het voor hen nu riskant is geworden hun prijzen voor langere tijd vast te leggen.
Inmiddels heeft 56 procent van alle huishoudens een variabel contract, tegen 40 procent een jaar geleden. “Ik zie energieleveranciers die zelfs nauwelijks nog variabele contracten aanbieden", zegt Wolfert. “Die willen er in deze onzekere tijden geen klanten bij.”
De Vastelastenbond krijgt nu al vragen om hulp van klanten die moeite hebben om de rekening te betalen. “Terwijl de winter nog moet komen”, zegt Wolfert. “Met deze hoge tarieven moeten we leren leven. De tijd dat we 80 cent per kuub betaalden is definitief voorbij.” Nu ligt de prijs rond de twee euro, en Wolfert verwacht dat die verder oploopt. “Het zou wel helpen als energiebedrijven aan hun klanten helder en duidelijk laten weten wat ze kunnen verwachten.”
Lees ook:
Hoelang blijft een vast tarief voor gas en elektriciteit nog bestaan?
Energiebedrijven moeten straks aan de toezichthouder kunnen aantonen dat zij genoeg energie inkopen.