Reparatie
Elektronica een tweede leven geven scheelt veel CO2-uitstoot
Er is nieuw onderzoek naar de ecologische voetafdruk van apparaten als smartphones en tablets. Ze langer in gebruik houden, scheelt veel voor het milieu.
Een gereviseerde smartphone of tablet aanschaffen, is veel klimaatvriendelijker dan een nieuwe kopen. Het levert rond de 80 procent minder uitstoot van CO2 op. Ook komt er veel minder waterverbruik kijken bij de keuze voor een exemplaar met een tweede leven.
Dat blijkt uit een studie van het onafhankelijke Oostenrijkse bureau Fraunhofer. De onderzoekers vergeleken vijf specifieke apparaten van verschillende merken. Dit zo gedetailleerd in kaart brengen is niet eerder gedaan, volgens Fraunhofer. Het bureau deed dit in opdracht van Refurbed, een grote online marktplaats voor zogeheten refurbished apparaten. Daar koopt de consument een tweedehands telefoon of computer die helemaal nagekeken is, eventueel van nieuwe onderdelen voorzien, zoals een batterij, en waar ook garantie op zit.
86 procent minder water nodig
De onderzoekers zetten de hele levenscyclus van een nieuw exemplaar tegenover die van een gereviseerd apparaat. Neem de iPhone 11 van Apple. De productie van deze telefoon kost 56,8 kilo CO2-uitstoot. Het reviseren levert slechts 2,8 kilo emissies op. De productiefase maakt het grootste deel uit van de ecologische voetafdruk van een nieuw elektronisch apparaat. Daarnaast nemen de rekensommen van het bureau ook de effecten van onder meer grondstoffen, transport en het gebruik van het apparaat mee. Alles opgeteld stoot een gereviseerde iPhone 11 78 procent minder CO2 uit dan een nieuwe. Ook is er 86 procent minder water nodig en komt er veel minder elektronisch afval vrij.
Een Samsung Galaxy S20 FE geeft vergelijkbare resultaten. De uitstoot van een gereviseerde telefoon ligt 79 procent lager. Het waterverbruik – voor een nieuwe ruim 12.000 liter, valt 91 procent minder uit. Fraunhofer bekeek ook een iPad, een Lenovo tablet en een Apple Macbook. De laatste komt op 83 procent minder uitstoot van broeikasgassen, de Lenovo 69 procent lager en de iPad scoort 91 procent minder.
De snelst groeiende afvalberg ter wereld
Mede-oprichter Peter Windischhofer van Refurbed wil de cijfers gebruiken om consumenten beter te informeren. “We hebben zes jaar geleden dit bedrijf opgericht omdat we willen veranderen hoe we consumeren. Mensen moeten helderheid krijgen wat de emissies zijn van de producten die ze kopen”, zegt Windischhofer in een toelichting bij het rapport. “De markt voor elektronische apparaten is enorm en zorgt voor veel negatieve effecten. De e-waste, het afval dat achterblijft, is de snelst groeiende afvalberg ter wereld.”
Ieder elektronisch apparaat zou volgens hem minstens een tweede en mogelijk een derde leven moeten krijgen. “De consumptie zal niet stoppen, maar het kan wel duurzamer. Het vertrouwen in refurbished moet omhoog. Maar daarnaast is er een recht op reparatie nodig, waar in de EU nu aan gewerkt wordt. Het ontwerp van spullen moet veranderen, toegang tot reserve-onderdelen beter en producenten moeten software-updates langer beschikbaar stellen zodat een apparaat langer mee kan.”
Reparatiebonus slaat aan in Oostenrijk
Oostenrijk heeft veel succes met een speciale bonus die mensen krijgen als ze kapotte elektronische apparaten laten repareren in plaats van vervangende spullen te kopen. Dat meldt de overheid. Met de maatregel wil het land de hoeveelheid afval van elektronische en huishoudelijke apparaten terugdringen.
Sinds de introductie van die bonus in april vorig jaar zijn volgens het Oostenrijkse ministerie voor klimaat en energie al meer dan 560.000 elektronische apparaten gerepareerd. Dat is veel meer dan was verwacht, want de overheid had zelf gerekend op 400.000 reparaties tegen het begin van 2026.
Het programma subsidieert 50 procent van de kosten voor een reparatie per apparaat, met een maximum van 200 euro. Als mensen een voucher hebben gebruikt, kunnen ze een nieuwe aanvragen. Inmiddels is er al voor 51 miljoen euro aan bonussen uitgekeerd en daar komt de komende jaren nog eens 130 miljoen euro aan financiering bovenop.
Volgens het ministerie zijn er tot dusver bijna een kwart miljoen mobieltjes gerepareerd. Dat is volgens het ministerie vrij opvallend omdat smartphones vaak snel worden vervangen omdat er technologische vernieuwingen zijn. Ook worden bijvoorbeeld vaatwassers, wasmachines, koffiezetapparaten en laptops vaak gerepareerd. Kleine reparatiebedrijven doen goede zaken dankzij de regeling. ANP
Lees ook:
Toegenomen interesse in opgeknapte apparaten verkleint de berg elektronisch afval
Bedrijven en consumenten tonen meer interesse voor oude apparaten in een nieuw jasje, zogenoemde refurbished producten.