Jaap-Peter en Annemiek Schuurman wachten samen met hun 3 kinderen terwijl hun auto oplaad bij een Tesla super charger oplaadpunt in Senlis.

ReportageVakantie

Elektrische vakantierijder moet van plannen houden

Jaap-Peter en Annemiek Schuurman wachten samen met hun 3 kinderen terwijl hun auto oplaad bij een Tesla super charger oplaadpunt in Senlis.Beeld Remon Haazen

Op vakantie met de elektrische auto wordt makkelijker, maar het blijft wel puzzelen. ‘Als je eerder gaat laden, omdat de kinderen moeten plassen, ligt je hele planning in de war.’

Kleis Jager

“Eigenlijk is dit te decadent voor woorden”, lacht Jaap-Peter Schuurmans (35). Schuurmans, huisarts in Drachten, heeft zijn blauwe metallic Tesla S aangesloten op een lader in het plaatsje Senlis, 50 kilometer boven Parijs. Het is prima rijden: “Stil, heel erg comfortabel en veel vermogen onder de voet.” Bovendien is een Tesla de enige elektrische auto waarmee je zorgeloos op vakantie kunt.

Want in tegenstelling tot andere merken beschikt de Californische autobouwer over eigen laadstations, de zogeheten superchargers. Voor Schuurmans is de actieradius, de crux bij elektrisch rijden, nooit een probleem. “De boordcomputer vertelt wanneer en waar ik moet laden”, zegt Schuurmans, terwijl zijn zoon Diede (6) achter het stuur is gaan zitten om te demonstreren hoe je Spotify aan de praat krijgt. “Ik kan ook precies zien hoe druk het is op de stations en als er een storing is, krijg ik een aternatief voorstel.”

Verschillende stekkers

De familie Schuurmans verwacht vandaag tegen vijf uur in de Dordogne op op de plaats van bestemming aan te komen. “Dit is onze derde stop op een afstand van duizend kilometer en je moet voor elke keer laden een half uur rekenen.” Niet erg, vindt hij. “Die tijd ben je anders ook al snel kwijt omdat je met kleine kinderen sowieso vaker stopt.”

De goedkoopste Tesla komt op zo’n 45.000 euro en die van Schuurmans is bijna twee keer zo duur. Wie zich dat niet kan veroorloven, moet een weg zien te vinden in een woud van laadpaal- en betaalsystemen en verschillende soorten stekkers.

Het grote nadeel van Frankrijk is bijvoorbeeld dat er relatief weinig laadpalen zijn met de CCS-standaard – een Europese techniek waar onder andere de Duitse en de Koreaanse automerken Kia en Hyundai mee zijn uitgerust. De andere twee standaarden, CHAdeMO en AC, komen veel vaker voor.

Drukke zaterdag

Twintig kilometer onder Senlis aan de A1, op het tankstation Vémars, stuit Trouw op een ander typisch Frans probleem. Hier staat een laadpaal, de IZIVIA, die in principe geschikt is voor alle merken en typen. Maar gedurende meer dan een uur stopt er helemaal niemand op deze erg drukke zaterdag. Ook later op de ochtend is er niemand te zien. Hetzelfde geldt voor een IZIVIA aan het begin van de Autoroute du soleil ten zuiden van de lichtstad.

Het staatsenergiebedrijf EDF heeft vele duizenden IZIVIA’s neergezet, die samen een netwerk vormen dat geldt als de Franse versie van het Nederlandse Fastned, de laadstations met de gele luifel. Maar een aanzienlijk deel van de IZIVIA-palen werkt niet, vanwege een probleem met een update van de software. En er is in tegenstelling tot Fastned altijd maar één paal. Op hun beurt wachten, doen elektrische rijders niet graag, omdat ze toch al langer onderweg zijn.

Gratis laden

Maarten Hachmang, oprichter van de site Laadpastop10.nl, meent dat Frankrijk ondanks alles goed te doen is met de elektrische auto. “De ANWB raadde elektrische rijders twee jaar geleden aan in Nederland te blijven. Dat is echt onzin. Vijf jaar geleden had je zeven laadpassen nodig om naar Bordeaux te rijden, nu nog maar drie.”

Je moet voor je vertrekt, uitzoeken waar je gaat laden, zegt Hachmang, die het aantal Nederlandse elektrische auto’s op vakantie in Frankrijk op ongeveer duizend schat. Laden kan in Frankrijk ook gratis, bij supermarkten als de Auchan en bij IKEA. Hier is een pas voor nodig die je thuis moet aanvragen (niet voor CCS-rijders).

Hachmang krijgt een kick van het plannen en organiseren. Niet iedereen vindt dat leuk, weet hij. “En je kunt inderdaad alles van te voren bedenken. Maar als je eerder gaat laden omdat de kinderen moeten plassen, dan ligt opeens je hele planning in de war.”

ANWB: Neem een extra stekker mee

Volgens de ANWB vormt het grootste struikelblok voor een vakantie de actieradius van de elektrische auto. “Die kan door de temperatuur erg wisselen. Is het erg koud, dan komt de auto beduidend minder ver. Als het te warm is, kan dat het stroomverbruik ook nadelig beïnvloeden”, aldus een woordvoerder. Ook bergen en de zwaardere belading verkleinen de actieradius. “Het is daarom zaak voldoende marge in te bouwen. Rij de accu niet helemaal leeg.” En neem altijd een extra laadstekker mee die past in een regulier stopcontact. ANP

Verschillende laadpassen

Laadpalen hebben niet vaak een betaalautomaat, omdat dit een grote investering is. Elektrische rijders identificeren zich met een laadpas, waar ze ook mee betalen. De ANWB drukt vakantiegangers met een elektrische auto op het hart om voor vertrek laadpassen van verschillende aanbieders aan te vragen, want Nederlandse passen werken niet altijd in het buitenland. Een geluk is dat het aantal laadpassen minder wordt. Elke aanbieder van laadpassen biedt een app voor je smartphone aan waarop te zien is op welke laadpunten de pas werkt.

Lees ook:

Waar moet je op letten als je een betaalbare elektrische auto wilt?

Overstappen naar een volledig elektrische auto, veel particulieren willen het. Van de consumenten staat 37 procent te trappelen, weet de ANWB. Steeds meer merken verkopen batterijmodellen met een goed rijbereik. Al blijven ze prijzig voor particulieren, ze zijn niet meer onbetaalbaar. Waar moet op je letten als je een betaalbare elektroauto wilt?

De Duitse auto-industrie is om: elektrisch rijden heeft de toekomst

Worden het accu’s of toch auto’s op brandstofcellen met waterstof? Bosch wil een doorbraak forceren en zet in op het laatste.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden