Bedreigde diersoort

Eerste Tasmaanse duivels geboren op vasteland Australië

Een brullende Tasmaanse duivel; volgens natuurbeschermingsorganisaties zijn er zeven Tasmaanse duivels op het Australische vasteland geboren.  Beeld via REUTERS
Een brullende Tasmaanse duivel; volgens natuurbeschermingsorganisaties zijn er zeven Tasmaanse duivels op het Australische vasteland geboren.Beeld via REUTERS

Voor het eerst in lange tijd zijn op het Australische vasteland weer Tasmaanse duivels in het wild geboren.

Redactie Trouw

De roofdieren stierven daar zo’n drieduizend jaar geleden uit, maar 26 Tasmaanse duivels werden korter dan een jaar geleden geherintroduceerd in een natuurgebied ten noorden van Sydney.

Er zijn volgens natuurbeschermingsorganisaties zeven Tasmaanse duivels geboren. “We hielden de dieren van een afstand in de gaten voordat we de geboorte konden bevestigden”, vertelt Tim Faulkner van Aussie Ark, een organisatie die zich richt op het beschermen van de Tasmaanse duivel.

Rangers controleerden de buidels van de vrouwtjes en zagen de eerste in het wild geboren Tasmaanse duivels in jaren. Ze bleken in goede gezondheid te zijn. In de komende weken zullen er extra gezondheidscontroles plaatsvinden.

Australië heeft 's werelds grootste uitstervingspercentage

De Tasmaanse duivels werden vorig jaar geherintroduceerd in een natuurgebied van 400 hectare dat omheind is om ze te beschermen tegen bedreigingen als auto’s en schadelijke planten. De komende jaren worden in hetzelfde gebied meer Tasmaanse duivels en ook andere dieren geplaatst voordat ze ook in gebieden zonder omheining worden vrijgelaten.

De geboorte van de Tasmaanse duivels laat volgens Don Churck van de organisatie Re:wild zien dat de herintroductie succesvol is. “Dit belooft niet alleen veel goeds voor deze met uitsterven bedreigde diersoort, maar ook voor de vele andere bedreigde diersoorten die kunnen redden als we Australië herwinnen, het land met ‘s werelds grootste uitstervingspercentage van zoogdieren,” zegt hij.

Er wordt aangenomen dat de Tasmaanse duivel op het Australische vasteland is uitgeroeid door de dingo, een wilde hond die van nature voorkomt op het continent. De buideldieren leven verder in het wild alleen nog op Tasmanië. Op het eiland ten zuiden van Melbourne leven naar schatting minder dan 25.000 Tasmaanse duivels. Dat waren er in de jaren negentig 150.000, maar een groot deel van de populatie stierf door een zeldzame ziekte.

De Tasmaanse duivel heeft een lengte van 50 tot 80 centimeter, kan tot 8 kilo wegen en heeft een bruine of zwarte vacht. Ze zijn te klein om mensen of vee aan te vallen, maar kunnen agressief worden als ze zich bedreigd voelen. De dieren staan vooral bekend vanwege hun enorm luide brul, waar de Tasmanian Devil in de tekenfilms van de Looney Tunes ook op gebaseerd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden