Eenvoudigere heipaal maakt molen op zee stuk goedkoper

Het Prinses Amalia Windpark in de Noordzee. Beeld anp
Het Prinses Amalia Windpark in de Noordzee.Beeld anp

Duurzame windenergie op zee is duur, en het bouwen en het onderhouden van de enorme molens is dat in het bijzonder. Die kosten móeten omlaag om windenergie op zee echt concurrerend te maken. De ingenieurs van energiebedrijf Eneco en offshorebedrijf Van Oord bedachten een ogenschijnlijk simpele truc om de kosten te drukken.

Stijn Tielemans

Bij het nieuw aan te leggen windpark Eneco Luchterduinen, 23 kilometer uit de kust van Noordwijk en Zandvoort, worden nieuwe heipalen 'uit één stuk' als fundering gebruikt. Dat scheelt al gauw een half miljoen euro op de bouw van één windmolen. En bij 43 palen tikt dat dus fors aan.

"Een noodzakelijk innovatie", zegt directeur offshore wind van Eneco, Ruben Dijkstra. De subsidie op windenergie uit zee wordt elk jaar minder, in binnen- en buitenland. "Het verschil in kosten met fossiele brandstoffen is nog altijd groot en dat moet kleiner. De 43 nieuwe palen zorgen voor een kostenbesparing van vijf à zeven procent. Omgerekend scheelt dat tussen de 22,5 miljoen en de 31,5 miljoen euro, op een totaal van 450 miljoen, voor een windmolenpark. Dit is een forse stap. Naast de groter wordende turbines met meer vermogen, zijn de nieuwe heipalen een van de belangrijkste innovaties om de prijs van windenergie omlaag te krijgen."

"We durfden het eerst niet aan om zo'n lange paal in één keer in de bodem te slaan", vertelt Dijkstra. "Voor de werking van de turbines is het belangrijk dat ze rechtop staan. Een opzetstuk gaf nog wat verstelmogelijkheden. Omdat we het opzetstuk niet meer hoeven te plaatsen, wordt de installatietijd op zee verkort. Het schip dat daar voor nodig is kost handenvol geld."

Bouwen van windturbines ver uit de kust is geen sinecure. Het waait daar harder dus is het rendement hoger, maar de weersomstandigheden zijn weerbarstiger met hoge golven en sterke stroming.

Eind 2015 moet het nieuwe windpark met 43 molens gebruiksklaar zijn. Het park zal dan stroom opwekken voor 150.000 huishoudens. Op grond van het energieakkoord moet Nederland uiterlijk in 2023 ongeveer 4500 megawatt aan windenergie opwekken in zee. Op dit moment is 1000 megawatt al operationeel of in aanbouw. "Om duurzame windenergie betaalbaar te houden, kom je uit bij dit soort innovatieprojecten", zegt Dijkstra.

Simpel idee bespaart kostbaar 'vingerhoedje'
Tot nu toe werd eerst de funderingspaal van een windmolen de zeebodem ingeslagen. Later werd daar een geel - voor de scheepvaart goed zichtbaar - 'vingerhoedje' overheen geschoven. Daarop werd met bouten en moeren de windmolenmast vastgezet.

In de nieuwe situatie is dat opzetstuk niet meer nodig. De stalen ring aan het uiteinde van de funderingspaal, met daarin de boutgaten, is iets naar binnen gekanteld waardoor het gewicht van het heiblok er niet op valt. Het heiblok slaat daardoor op de kop van de paal zonder dat de boutgaten, om de windmolen mee vast te zetten, vervormen. In de nieuwe situatie lopen de stroomkabels die de stroom van de molen naar de kust transporteren aan de binnenkant van de mast.

null Beeld Trouw: Michel van Elk. Bron: Eneco
Beeld Trouw: Michel van Elk. Bron: Eneco

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden