null Beeld

Podcastde Klimaatkwestie

Een remedie tegen klimaatangst

Stress vanwege klimaatverandering? In de Klimaatkwestie gaan podcastmakers Hannah van der Wurff en Nienke Zoetbrood langs bij de Stichting Klimaatpsychologie, én gaan ze op zoek naar goed klimaatnieuws.

Hannah van der Wurff en Nienke Zoetbrood

“Het klimaat? Daar denk ik nooit aan”, zegt Laura. Ze haalt haar schouders op. “Nou ja, soms als het heel warm is, denk ik: zou dat klimaatverandering zijn?” En dan gaat ze weer door, school roept.

Voor de een, zoals Laura, is klimaatverandering een ver-van-mijn-bedshow. Het maakt niet uit wat je doet, omdat het toch geen verschil maakt. Voor anderen is het zo’n groot probleem dat ze niet weten waar ze moeten beginnen. Vooral jongeren voelen zich verraden door hun overheden.

Sara Wortelboer, klimaatpsycholoog bij Stichting Klimaatpsychologie, herkent inmiddels beide reacties. Een ruime meerderheid van 75 tot 80 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over het klimaat, vertelt ze. “Dan zeg ik altijd: wat fijn dat je je zorgen maakt!”

Hoe kun je je minder neerslachtig voelen, of juist de kop uit het zand trekken? Die vragen komen aan bod in de nieuwste aflevering van de Klimaatkwestie, de groene podcast van Trouw.

Je luistert de Klimaatkwestie via trouw.nl/podcasts of via je podcastapp.

Luisteren kan ook via Spotify, Apple Podcasts en andere podcastplayers

De klimaatcrisis, de energiecrisis, de stikstofcrisis: je kunt er neerslachtig van worden, maar dat doen we niet. Elke week tackelen we één vraag, als onderdeel van het grote geheel: een planeet die weer een paar millennia meegaat, met mensen erop: hoe komen we daar? In de Klimaatkwestie nemen Nienke Zoetbrood en Hannah van der Wurff je mee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden