Initiatiefnemer Raymond Landegent.

InterviewRaymond Landegent

Een pleidooi voor meer geveltuintjes: ‘Je komt vrolijker thuis’

Initiatiefnemer Raymond Landegent.

Wip een tegel uit de stoep en plant je eigen 900 cm2 aan groen geluk, is de oproep van 1000 Geveltuinen.

Frank Straver

De redenen om een geveltuin aan te leggen zijn niet op een hand te tellen. “Insecten zijn blij met extra groen in de wijk, om in te zoemen en kruipen”, begint Raymond Landegent (34), van het Rotterdamse project 1000 Geveltuinen, nummer 28 in de Duurzame 100. “Bovendien slurpt een tuintje regenwater op, het geeft verkoeling, voedt de bodem en biedt vogels beschutting.” Oh wacht, hij vergeet nog iets belangrijks. “Je komt vrolijker thuis, met een fleurig tafereel naast de deur.”

null Beeld

Wie een saaie, kale stoep voor zijn woning heeft, kan daar simpel verandering in brengen. “Begin gewoon”, zegt Landegent. Een paar stoeptegels weghalen mag nagenoeg in elke gemeente. Zolang je de geveltuin maar niet te breed maakt, maximaal 45 centimeter, en er genoeg stoep overblijft, met een minimale breedte vam 1,80 meter. “Check dit even bij het gemeentehuis of een wijkloket, maar laat je vooral niet afschrikken door een paar regeltjes.”

Veel mensen denken van tevoren al dat een geveltuin niet mag, merkt Landegent. “Fout gedacht.” Dus weg met die tegels, zet de schop in de grond. De meeste stenen die eruit worden gewipt kunnen verticaal dienstdoen als rand van het geveltuintje. “Vul de bak met potgrond, het liefst biologische.”

null Beeld

Prima, en wat moet er dan in? Volgens Landegent is van alles mogelijk, van bloemen en struiken tot klimplanten. “Kies teelt zonder gif. Liefst meerjarige planten, met bloeiers door de seizoenen heen, dan heb je er altijd lol van.” Stokrozen zijn een succesnummer, net als verbena, kruiden, sierbloemen of rozen. “En let op: ligt je gevel op de zon of in de schaduw?”

1000 Geveltuinen begon in coronatijd. Het evenementenwerk van Landegent en een vriend, Berend van Zanten (28) lag stil. Omdat iedereen thuiszat, vonden ze snel enthousiaste deelnemers, de gemeente sloot zich aan. Nu willen ze uitbreiden, landelijk. Versteende tuinen en straten noemt Landegent troosteloos. Al die stenen stemmen hem droef, maar de hoop overheerst. “Als iedereen een klein geveltuintje aanlegt, dan voegen we samen een groot stuk natuur toe.”

null Beeld

Trommel wat buren op en doe het samen, tipt Landegent. De gezelligheid in de buurt is leuk meegenomen, zegt Landegent. Hij raadt aan om voor het onderhoud, af en toe wat spitten of snoeien, een buurtclub op te richten. En zo kan het openbreken van een rij saaie, grijze stoep heel wat ontketenen. Het motto van het project is: Eén stoeptegel wippen zorgt voor 900 vierkante centimeter groen geluk.

null Beeld

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden