Buitenmens

Een ongenode gast

null Beeld Jorgen Caris
Beeld Jorgen Caris
Roos Menkhorst

Om half negen stipt verzamelen de deelnemers van de groep NatuurWerkt! van het Instituut voor Natuureducatie. Het is de enige eis. Iedereen mag meedoen: 65-plussers, vluchtelingen, werklozen, ex-verslaafden en mensen met een beperking. Vroeg opstaan, je handen uit de mouwen steken en in de natuur zijn, dat is het idee van de groep, legt oprichter en gepensioneerd reïntegratiecoach Bert Berg (74) uit.

De Amerikaanse eik is een ongenode gast op Landgoed Prattenburg in Rhenen. Het is een exoot die vandaag verwijderd moet worden. Net als de Amerikaanse vogelkers trouwens, en niet te vergeten de Japanse duizendknoop. Die laatste is pas echt erg, aldus Berg. “Het probleem met exoten is dat ze geen natuurlijke vijand hebben, ze groeien overal en zijn niet te stoppen.”

Drie uur lang werken de deelnemers in de buitenlucht. Er is natuurlijk tijd voor koffie. Want het gaat vooral om het samenzijn. En op tijd komen dus. Laatst waren er paar een deelnemers die te laat kwamen, vertelt Berg. Zij belden hem om negen uur: ’s ochtends ‘Waar zijn jullie nou?’ “Ja, dan ben ik wel even streng.” Hij haalde ze op en zei: “De volgende keer moeten jullie wel op tijd komen.”

We zitten al veel te vaak binnen dus Tijd gaat lekker naar buiten. Tips? tijdpost@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden