Koffie

Een nieuwe boon moet het kopje koffie redden (en de boer)

Een boer plukt de mindere bonen uit de oogst. Beeld Reuters
Een boer plukt de mindere bonen uit de oogst.Beeld Reuters

De vondst van een bijzonder smaakrijke robusta-koffiesoort in Oeganda kan mogelijk uitkomst bieden in de duistere toekomst van koffie.

Roelant Frijns

Volgens een team van Nederlandse, Oegandese en Franse onderzoekers is de gevonden koffie ‘van vergelijkbare kwaliteit als arabica-koffie’. Met de ontdekking promoveert onderzoekster Catherine Kiwuka aan de Wageningen Universiteit.

Arabica geldt als de koffiesoort van de hoogste kwaliteit, maar arabica-planten zijn erg kwetsbaar voor klimaatverandering, waardoor op termijn de opbrengst wereldwijd halveert. Robusta-koffie is beter tegen klimaatverandering opgewassen, maar vaak van mindere kwaliteit. De vondst van robusta-koffie die qua smaak kan wedijveren met arabica-koffie, is dus reden voor optimisme.

Niet alleen voor avondmensen, maar des te meer voor kleine boeren uit arme landen; de internationale koffieproductie biedt werkgelegenheid aan tientallen miljoenen mensen. Toch is er ook slecht nieuws: de gevonden populaties staan extreem onder druk door ontbossing. Het meest waardevolle materiaal werd bijvoorbeeld gevonden in het Noord-Oegandese Zoka-bos, waarvan nog slechts tien vierkante kilometer over is. Daarnaast staat de genetische authenticiteit van de plant onder druk; populaties in het zuiden van Oeganda zijn al vermengd geraakt met gecultiveerd materiaal. Volgens de onderzoekers onderstreept de vondst het belang van het beschermen van bossen wereldwijd.

Lees ook:

Een wereld zonder koffie? Wen er maar aan

Klimaatverandering bemoeilijkt de teelt van koffiebonen. Daarom serveert de Geen Koffiebar alles in een koffiemok, behalve koffie. Op deze manier waarschuwt Solidaridad voor een toekomst zonder koffie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden