Energielabels

Een kwart van de kantoren heeft een extreem hoog gasverbruik

Zonnepanelen worden op het dak van een woning geïnstalleerd om minder afhankelijk te zijn van aardgas en om te besparen op energieverbruik.  Beeld ANP
Zonnepanelen worden op het dak van een woning geïnstalleerd om minder afhankelijk te zijn van aardgas en om te besparen op energieverbruik.Beeld ANP

Lang niet alle kantoren voldoen aan de nieuwe regels voor energiebesparing. Dat komt vaak doordat de huurder en niet de eigenaar de energierekening moet betalen.

Hans Nauta

Een kwart van de bedrijfs- en overheidsgebouwen heeft een extreem hoog gasverbruik. Het gaat om 115.000 panden, waarvan het gasverbruik twee tot vier keer hoger ligt dan bij verduurzaamde gebouwen. Vooral oudere en kleinere winkels, kantoren, bedrijfshallen en scholen scoren slecht. In een koude winter kunnen de gebruikers een torenhoge gasrekening krijgen.

De cijfers komen van adviesbureau Taskforce Label A, dat gemeenten adviseert en zelf energielabels verstrekt. Deze labels lopen van A tot G en maken duidelijk in welke mate een gebouw energie verbruikt. Een pand met een C-label gebruikt meer dan twee keer zoveel gas als een gebouw met een A-label. Van die 115.000 gebouwen betreft het merendeel bedrijfspanden.

Geen prikkel

“Een probleem is dat de huurder in veel gevallen voor de energiekosten opdraait. De vastgoedeigenaar voelt daardoor geen prikkel om het gebouw te verduurzamen”, zegt Marcel van Miert van Taskforce Label A. Hij verwacht dat meer huurders daarover gaan klagen.

De druk vanuit de overheid neemt toe. Vanaf komende jaarwisseling is het namelijk voor kantoren verplicht om ten minste een C-label te hebben. Kantoren die daar niet aan voldoen, mogen niet meer worden gebruikt. Er zijn uitzonderingen, zoals monumenten.

Een vijfde van de kantoren voldoet niet aan de nieuwe regels

Die verplichting geldt voor 95.000 kantoren, zegt Taskforce Label A, uitgaande van de basisregistratie voor gebouwen. “Opmerkelijk is dat nog maar 35 procent van de kantoren een energielabel heeft, ook al zijn deze regels tien jaar geleden aangekondigd”, zegt Van Miert. Zo’n 62.000 kantoren hebben dus nog geen energielabel. Van alle kantoren voldoet een vijfde niet aan de verplichting van minimaal een C-label.

Energielabel C legt de lat nog niet erg hoog. “Zo’n gebouw heeft led-verlichting, dubbel glas, spouwmuur- en dakisolatie”, zegt Van Miert. Maar het is nog gasgestookt en heeft bijvoorbeeld geen zonnepanelen.”

Een C-label staat voor een fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per vierkante meter per jaar, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarin worden zowel gas als stroom meegeteld, net als het energieverlies bij de opwekking en bij het transport.

Een A-label zou de helft aan gas schelen

Om minder afhankelijk te zijn van gas uit Rusland, en om klimaatverandering tegen te gaan, wil de Nederlandse overheid dat overheden, bedrijven en huishoudens minder energie gebruiken. Het verwarmen van alle bedrijfs- en overheidsgebouwen in heel Nederland kost circa 1,5 miljard kuub gas per jaar. Als deze gebouwen een A-label hebben, scheelt dat de helft, zegt Taskforce Label A.

Overigens ligt het huidige gasverbruik van gebouwen met een A-label nog vrij hoog, namelijk op 300 miljoen kuub per jaar. Hier kan bijvoorbeeld op bespaard worden door de cv-ketel te vervangen door een warmtepomp. Er zijn zo’n 1500 erkende adviseurs die energielabels mogen verstrekken. Die hebben volle agenda’s, zegt Van Miert. “En wie nu nog moet gaan verbouwen, is halverwege volgend jaar aan de beurt.”

Lees ook:

Er dreigt ‘een ramp’ door de torenhoge energieprijzen

In een normaal jaar dalen de energieprijzen in de zomer omdat veel mensen op vakantie zijn en er niet wordt gestookt. Dit jaar dus niet. Dat belooft weinig goeds voor de komende maanden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden