JubileumInzamelpunten

Eén jaar statiegeld op kleine flesjes: minder flesjes in bermen en struiken

null Beeld Hollandse Hoogte / Marcel Krijgsman
Beeld Hollandse Hoogte / Marcel Krijgsman
Ingrid Weel

Het is feest. Vrijdag was het de eerste verjaardag van het statiegeld op kleine plastic flesjes. Een jaar geleden, op 1 juli 2021, begon de consument 15 cent meer te betalen voor kleine plastic flesjes met water of frisdrank. Dat bedrag krijgt hij weer terug bij de bekende inzamelpunten, veelal in supermarkten.

Maar is dit eerste jubileum ook een feestje waard? Jazeker, zegt Recycling Netwerk Benelux. Er werd na een half jaar al een forse daling van het aantal flesjes in de natuur geconstateerd door Rijkswaterstaat. Statiegeld werkt dus, concludeert de organisatie. De metingen verschilden, maar er waren 40 tot 70 procent minder flesjes in bermen en struiken.

Volgens Statiegeld Nederland werd er in de eerste zes maanden na invoering zo’n 70 procent van alle verkochte plastic flessen met statiegeld ingeleverd. Hier zitten ook de grote flessen bij, waarvan al jaren zeker 90 procent wordt ingeleverd, dus de kleintjes blijven nog wel wat achter.

Hoe kan dat beter? Volgens Recycling Network Benelux zou het al schelen als je op alle plekken waar je flesjes kunt kopen, je die ook weer kunt inleveren en dan dus 15 cent ontvangt. Denk aan bioscopen, snackbars, winkels als de Hema of Kruidvat, hogescholen en universiteiten, tankstations en theaters. Hoe meer innamepunten, hoe makkelijker voor de consument.

Over een half jaar is het trouwens weer feest voor de natuur: op 31 december is de geboorte van statiegeld op blikjes.

Lees ook:

Statiegeld lijkt te helpen: 70 procent minder plastic flesjes op straat gevonden

Het aandeel plastic flesjes in het zwerfafval is met 70 procent afgenomen sinds de invoering van statiegeld hierop, halverwege 2021, zo blijkt uit een analyse van Zwerfinator Dirk Groot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden