E-bike snelweg tussen Almere en Amsterdam
Almere en Amsterdam gaan forenzen uit de auto lokken met een fietspad dat speciaal is ingericht voor de elektrische scooter en de elektrische fiets. De circa twintig kilometer lange fietsroute over bestaand wegdek wordt breed en makkelijk berijdbaar, en voorzien van oplaadpunten.
Almere en Amsterdam gaan forenzen uit de auto lokken met een fietspad dat speciaal is ingericht voor de elektrische scooter en de elektrische fiets. De circa twintig kilometer lange fietsroute over bestaand wegdek wordt breed en makkelijk berijdbaar, en voorzien van oplaadpunten.
Wereldprimeur
Voor zover beleidsambtenaar Wouter Schrier van Almere weet, is deze electric freeway in Nederland, en zelfs in de wereld, de eerste in zijn soort. Er zijn al diverse fietssnelwegen in het land, maar die zijn vaak korter en niet in de eerste plaats bestemd voor elektrische scooters.
Almere mikt juist op de populaire scooter en de e-bike. Het traject, op zijn kortst vijftien kilometer, is aan de lange kant voor de gemiddelde fietser. Met een beetje elektrische hulp erbij is het fysiek beter te doen en moet de tocht sneller gaan dan met de auto - tussen Almere en Amsterdam is het zéér file-gevoelig.
Hoewel de route over bestaand wegdek loopt, moeten hier en daar nog wel obstakels worden weggenomen. Amsterdam en Almere rekenen daarvoor op de tussenliggende gemeenten. Zij kunnen ook helpen met voorlichting en reclame om mensen over te halen de auto te laten staan. "Hoe meer medewerking ze geven, hoe meer kans er is op succes", zegt Schrier.
''Doe niet zo moeilijk, share the road!''
Fietsersbond ENFB is geen voorstander van zo'n freeway. De landelijke bond stimuleert elektrische fietsen waar het kan, zegt directeur Hugo van der Steenhoven. "Maar omdat hier tegelijkertijd wordt ingezet op scooters, voelen we er niet veel voor. Wij zeggen: let op je gezondheid, ga fietsen!" De plaatselijke afdeling daarentegen doet volop mee. "Het maakt ons niet zoveel uit dat er ook scooters rijden, je hoort ze niet", zegt Mario Kramer, voorzitter van de afdeling Almere. Zijn motto is: "Doe niet zo moeilijk, share the road!"
Natuur en Milieu is ook enthousiast. "Als de overstap wordt gemaakt van auto naar elektrische scooter, dan is dat een gigantische winst", zegt teamleider mobiliteit Maarten van Biezen. "Dit is sneller dan de auto en goedkoper, ook in brandstofgebruik." Hij pleit wel voor 'beleid' op het fietspad. Gewone fietsers mogen ook op de freeway, maar zij hebben vaak last van de snelle scooters. Amsterdam waarschuwde deze week nog voor 'Italiaanse toestanden', doelend op Rome, waar de scooter het verkeer domineert.
Natuur en Milieu bracht een offerte uit, maar moest het project laten aan ForenZo, een initiatief van de ANWB voor duurzame mobiliteit. Almere gaat ervan uit dat tweehonderd forenzen bereid zijn de auto de verruilen voor de elektrische fiets of scooter. Het project kost drie ton. Dat lijkt een forse investering voor die tweehonderd mensen, zegt Schrier, maar Almere rekent erop dat er op termijn meer belangstelling komt.
undefined
Vrees voor 'Italiaanse toestanden' door scooters