Duurzame 100

Duurzame 100: "Ik schaam mij dat ik de bodem slechter doorgeef aan mijn kinderen"

Hans Huijbers. Beeld Trouw
Hans Huijbers.Beeld Trouw

Hans Huijbers heeft de primeur: hij is de eerste bestuurder uit de traditionele landbouwsector die tot de Duurzame 100 weet door te dringen.

Redactie duurzaamheid & natuur

De voorman van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) komt hoog binnen op plaats 28. Hij steekt zijn nek uit, oordeelt de jury, en probeert van binnenuit de boeren een andere, meer duurzame, kant op te duwen.

Nou ja, duurzaam, dat is geen aanspreekbare term, vindt hij. Liever gebruikt hij 'volhoudbaarheid', wat uit het Zuid-Afrikaans komt. De 'voltijdsweekendboer' ziet dat zijn familiebedrijf geen recht heeft gedaan aan die 'volhoudbaarheid'. "Mijn opa maakte met stront het klapzand van de Kempen vruchtbaar, zodat mijn vader er goed kon boeren. Ik leerde de keerzijde daarvan kennen: het uitputten van de bodem, de vervuiling door mest. Ik ben de eerste generatie die de bodem slechter doorgeeft aan mijn kinderen en kleinkinderen. Daar schaam ik mij voor." Hij probeert nu de schade te beperken en andere boeren te overtuigen dat de landbouw niet alleen economisch volhoudbaar moet zijn, maar ook ecologisch en sociaal.

De Duurzame 100 2016: vandaag de nummers 50 tot 26.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Nog meer nieuwkomers
Andere opmerkelijke nieuwkomer in de groep van 26 tot 50, die vandaag bekend wordt gemaakt, is Fred Cuvalay op nummer 40. Cuvalay is directeur van het energie- en drinkwaterbedrijf Stuco op Sint Eustatius, een deel van het koninkrijk dat tot nog toe buiten het blikveld van Duurzame 100 bleef. Cuvalay probeert het eiland energieneutraal te maken en vertelde daar eerder dit jaar over in Trouw.

Ook nieuw zijn twee Utrechtse duurzame voorlopers: Robin Berg (nummer 29) die vanuit de wijk Lombok 'slimme' energieprojecten opzet en wethouder Lot van Hooijdonk (nummer 33). Wetenschapper en adviseur op het gebied van biodiversiteit Steven de Bie komt op plaats 31 voor het eerst binnen, innovator op Texel Marc van Rijsselberghe is nieuw op plek 39.

Acties tegen Gronings gas en schaliegas bezorgden campagneleider Ike Teuling van Milieudefensie een 45ste plaats, één van de weinige vertegenwoordigers van de traditionele milieu-organisaties in de Duurzame 100. Ook ambtenaren kent de lijst niet veel, maar Maya van der Steenhoven is er een, van de provincie Zuid-Holland. Zij werkt aan 'warmterotondes' en komt nieuw binnen op nummer 50.

Oprichter van de Young Food Movement Samuel Levie is de negende nieuwkomer in deze groep. Hij wil voedselvraagstukken helpen oplossen, zij het niet 'dogmatisch', bijvoorbeeld door mee te werken aan het opzetten van Instock, een restaurant dat maaltijden serveert met restproducten van Albert Heijn.

De nummers 100 t/m 26 van de Duurzame100 2016 zijn bekend. Wie zijn de nieuwkomers, stijgers en dalers? Bekijk het hier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden