Duurzame 100
Duurzame 100: Groene strateeg is niet bang om vijanden te maken
Een circulaire aanpak? Wat een onzin, wij verwerken afval en dat gaat prima zo. Andrea van de Graaf nam met deze vaststelling geen genoegen.
De voormalige actievoerster van Greenpeace praatte zichzelf binnen bij een afvalbedrijf in de regio Haarlemmermeer, creëerde eerst vijanden en maakte daarna vrienden.
Die aanpak is typerend voor deze nieuwkomer in de Trouw Duurzame 100. Ze loodste een groene strategie binnen in de bestuurskamer van het afvalbedrijf, zette ook Tegenstroom op, een lokaal groen energiebedrijf, en runt nu een investeringsfonds van ruim drie miljoen euro voor duurzame projecten in de Haarlemmermeer. Die daadkracht heeft de jury beloond, Van de Graaf komt binnen op plaats 72.
Opvallende nieuwkomer in de groep van 51 tot 75, die vandaag bekend wordt gemaakt, is Gerrit Hiemstra (nummer 69). De weerman en meteoroloog legt onvermoeibaar uit hoe het zit met opwarming van de aarde en extreem weer. "Welkom in het nieuwe klimaat", constateerde hij na de hevige hagel- en stormbuien in juni. Hij draagt bij aan bewustwording, vindt de jury, doordat hij aan grote groepen mensen heel begrijpelijk kan uitleggen hoe het zit met klimaatverandering.
De Duurzame 100 2016: vandaag de nummers 75 tot 51.
Meer nieuwkomers
Ook nieuw in deze groep zijn twee mensen die binnen de reguliere landbouw de boel proberen te vernieuwen. Op plaats 55 de Wageningse onderzoeker Bram Bos met nieuwe stalsystemen en Jan Dirk van de Voort, eigenaar van een kaasboerderij, op plaats 67. Voedingshoogleraar Jaap Seidell (nummer 70) en manager duurzaamheid van DSM Paulette van Ommen (nummer 61) staan ook voor het eerst op de lijst. Net als Jan Willem Zwang (nummer 65) die bekend werd met crowdfunding voor schone energie.
Erica van Doorn, directeur van de Fair Wear Foundation is een van de weinigen in de duurzame ranglijst die zich bezig houdt met 'eerlijke kleding' en komt nieuw binnen op plaats 53. Ook niet eerder in de lijst is architect Kunle Adeyemi op plek 60. Adeyemi, die een eigen bureau oprichtte en bijna tien jaar verbonden was aan het Office for Metropolitan Architecture (Oma) in Rotterdam, ontwierp onder meer de 'Makoko floating school', een drijvende school in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos. Die deint mee op de golven van het regenseizoen zodat de kinderen altijd les kunnen hebben.
De nummers 100 t/m 76 van de Duurzame100 2016 zijn bekend. Wie zijn de nieuwkomers, stijgers en dalers? Bekijk hiet hier.