Een badpak van Jungl, gemaakt met nylon uit oude visnetten.

InterviewDuurzame zwemmode

Duurzaam zwemmen? Het kan: dit badpak is gemaakt van oude visnetten

Een badpak van Jungl, gemaakt met nylon uit oude visnetten.Beeld

Zussen Natascha en Anouschka Hendriks maken badkleding met nylon uit oude visnetten. ‘We willen met deze collectie laten zien dat je best iets kunt doen aan de plasticsoep.’

Jette Pellemans

Duurzame uitdaging: hoe organiseer je een zonnige fotoshoot van je nieuwe collectie bikini’s, midden januari, zonder al te vervuilend bezig te zijn? “We wilden de fotoshoot het liefst op Bali doen, maar daar zelf heen vliegen is natuurlijk niet echt duurzaam”, vertelt Anouschka Hendriks (21).

Samen met haar zus Natascha (24) is ze ­oprichter van badmodemerk Jungl Amsterdam. Uiteindelijk gaven ze de ­bikini’s en badpakken mee aan een vriendin die toch al naar Bali ging voor haar vakantie en huurden ze op afstand lokale modellen en een fotograaf in. Natascha: “Zo’n fotoshoot wil je natuurlijk zelf meemaken. En het was ook makkelijker geweest om direct instructies te kunnen geven aan de fotograaf, in plaats van via Whatsapp en Skype. Als duurzaam merk moet je soms wat inleveren.”

De bikini’s van de tropische campagneplaatjes op hun instagrampagina, liggen nu ­uitgestald op de eettafel bij Natascha thuis in Zaandam. De zussen werken vanuit huis en hebben er allebei nog een baan of studie naast: Anouschka studeert communicatie aan de ­Hogeschool van Amsterdam, Natascha deed small business en retailmanagement en werkt drie dagen in de week op het hoofdkantoor van De Pizzabakkers.

De zusjes Hendriks kregen een milieu­bewuste leefstijl met de paplepel ingegoten. Anouschka: “Onze moeder deed al boodschappen bij de biowinkel toen het nog niet hip was, zeg maar. En we moesten altijd kort douchen en afval scheiden.”

Geen duurzame opties

Met een vader met een eigen bedrijf en een oma die kleermaakster was, is het niet toevallig dat de zussen zelf een kledinglabel begonnen. Al was de directe aanleiding een persoonlijke ervaring van Natascha. “Ik wilde anderhalf jaar geleden een nieuwe bikini, maar kon geen duurzame variant vinden. Althans, ik vond een leuk merk uit Australië, maar zo’n pakketje laten invliegen, is allesbehalve milieuvriendelijk. Dus dacht ik: waarom start ik niet zelf zo’n merk?”

Natascha en Anouschka Hendriks bedachten duurzame badpakken en bikini’s. Beeld
Natascha en Anouschka Hendriks bedachten duurzame badpakken en bikini’s.Beeld

In 2017 bracht Natascha al een kledinglijn uit met jasjes gemaakt van gerecyclede plastic flesjes, ook onder de naam Jungl, maar dat materiaal moest uit China komen. Voor deze nieuwe collectie wilde ze werken met materialen van dichter bij huis. Zus Anouschka was ook geïnteresseerd geraakt en samen begonnen ze de research naar gerecycled materiaal voor hun bikini’s en badpakken. Ze kwamen uit bij Aquafil, een Italiaans bedrijf dat garen maakt van oude visnetten en andere ­restanten nylon. “We wisten niet eens dat het bestond”, vertelt Natascha. “Bijna de helft van de plasticsoep ­bestaat uit gedumpte visnetten; dieren raken erin verstikt. We willen op deze manier laten zien wat je kunt doen aan die berg plastic.”

Wie nu een bikini voor zich ziet in visnet­stijl: zo werkt het niet. De netten worden uit elkaar gehaald en weer tot een enkele draad gesponnen, zodat de bikini’s er gewoon uitzien als die van andere nylonstof. Jungl heeft nu vier verschillende modellen in de collectie. Eind juni lanceerden de zussen hun collectie met een pop-upstore in The Impact Shop, een winkel in de Amsterdamse Molsteeg met duurzame modemerken.

Flinke vertraging

De planning was om de bikini’s en badpakken in januari al in huis te hebben. Door verkeerde samples liep de badlijn flinke vertraging op. Anouschka: “We hebben uiteindelijk vier keer een sample moeten terugsturen naar Portugal, waar het bedrijf zit dat onze bikini’s maakt. Dat viel flink tegen.” Natascha: “De levering stoffen kwam één dag te laat aan, waardoor we weer helemaal achteraan de planning belandden. Vier weken vertraging. Toen zaten we er wel even doorheen.”

Hoe graag je ook wil, duurzame idealen ­blijken niet altijd honderd procent haalbaar en controleerbaar. Zo lukte het de zussen niet om een gerecyclede padding te vinden voor in de bikinitopjes – de oplossing is nu een dubbele laag stof geworden. Ook de arbeidsomstandigheden in het buitenland zijn niet altijd geheel controleerbaar.

Natascha: “We wilden graag ­samenwerken met een Italiaans naaiatelier, omdat de stoffen daar ook worden gemaakt en we zo transport uitsparen. Maar als klein merk kun je niet controleren of bedrijven die zeggen duurzaam te werken, dat ook echt doen en niet gewoon een toneelstukje opvoeren. We hoorden bijvoorbeeld van bedrijven in Italië die pretenderen alles op orde te hebben, maar intussen het werk uitbesteden naar landen als Albanië, waar de arbeidsomstandigheden veel slechter zijn.” Nu werken ze op aanraden van andere modemerken met een bedrijf in Portugal, dat de best mogelijke certificaten heeft.

“Zeker weten dat alles oké is, kan gewoon niet.” De les voor de collectie van volgend jaar: nóg eerder beginnen met de productie. En ook: hulp durven vragen. Natascha: “Bij duurzame bedrijfjes onderling heerst gelukkig niet zo’n gevoel van concurrentie. Je bent allemaal bezig met hetzelfde doel, dus zijn andere ondernemers vaak geneigd om hun ervaringen te delen.”

Lees ook:

Shampooflessen van strandplastic? Dat is pure ‘greenwashing’

Het klinkt veelbelovend, een fles die voor een kwart bestaat uit plastic dat op stranden is aangespoeld en ingezameld. Maar het lijkt meer dan het is.

Waarom bestaan er nog recyclerampen als de chipszak? Hergebruik is zo moeilijk niet

Bedrijven buitelen over elkaar heen met mooie plannen om meer plastic te recyclen. Dat het mogelijk is, wil nog niet zeggen dat het ook gebeurt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden