Limburg

Duizenden varkens omgekomen door brand in stal in Nederweert

null Beeld Anita Huisman
Beeld Anita Huisman

Zo’n 4600 varkens zijn dinsdagmiddag om het leven gekomen door een grote brand in hun stal aan de Bloemerstraat in Nederweert.

ANP

De brand brak rond 14.00 uur door nog onbekende oorzaak uit en verwoestte de stal waarin de varkens zaten. Zo’n 3000 varkens in een naburige stal konden worden gered. Hun stal bleef de vuurzee bespaard en lag ook niet in de rook, zei een woordvoerder van de brandweer.

De rookontwikkeling was aanvankelijk zo groot, dat de rookkolom in grote delen van Midden-Limburg te zien was. De brandweer riep mensen op ramen en deuren dicht te houden en de ventilatie uit te zetten. Ook de brandweer in het naburige Brabant waarschuwde inwoners via een NL-alert voor de rook.

Roetdeeltjes

In de omgeving van Leende kwamen roetdeeltjes omlaag. De brandweer adviseert die met stoffer en blik op te ruimen en vervolgens goed de handen te wassen. Volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio Limburg-Noord zijn de roetdeeltjes ongevaarlijk en is er geen asbest vrijgekomen. Uit metingen is gebleken dat er geen te hoge concentraties gevaarlijke stoffen in de lucht terecht kwamen. Er raakten geen mensen gewond. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

De organisatie Varkens in Nood roept consumenten in een reactie op geen vlees meer te eten van varkens die niet kunnen vluchten bij een brand. De organisatie wijst erop dat de afgelopen vijf jaar gemiddeld 190.000 dieren per jaar om het leven kwamen door stalbranden. Het aantal stalbranden daalt ondanks beloftes van veehouders en overheid niet, het aantal slachtoffers onder de dieren neemt toe, aldus Varkens in Nood. De organisatie wil dat varkens bij brand een nooduitgang hebben.

Lees ook:

Onderzoeksraad: stalbranden hebben geen enkele prioriteit

Het Ministerie van LNV ziet geen reden om aanvullende regels op te stellen om de brandveiligheid in grote stallen te verbeteren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden