null

Klimaatmars

Duizenden mensen komen af op klimaatmars in Den Haag

Beeld

In het centrum van Den Haag zijn vrijdagmiddag duizenden mensen afgekomen op de landelijke demonstratie voor een ambitieuzer klimaatbeleid. De betogers uitten hun zorgen en boosheid over de uitstoot van broeikasgassen. Een woordvoerder van de organisatie schat dat er ruim 25.000 mensen op de been waren.

ANP

De betogers zouden om 13.00 uur van de Koekamp, naast het station Den Haag Centraal, vertrekken. Maar ze begonnen iets eerder aan hun route door de Haagse binnenstad omdat er bij het vertrekpunt geen mensen meer bij konden. Ook het eindpunt van de drieënhalve kilometer lange route werd gewijzigd vanwege de drukte. Aanvankelijk zouden de betogers hun mars langs het Binnenhof en diverse ministeries ook weer eindigen op de Koekamp, waar onder meer speeches van wetenschappers, docenten en scholieren op het programma stonden, maar de politie besloot het eindpunt te verleggen naar het ruimere Malieveld.

Deelnemers aan de tocht scandeerden massaal leuzen als ‘climate justice now’ en ‘C02, weg ermee’ Onder de deelnemers aan de staking waren veel ouderen en mensen die hun kinderen hadden meegenomen. Een peuter liep rond met een bord met daarop de tekst ‘er is geen planeet b’. Een andere actievoerder hield de tekst ‘make the Netherlands cold again’ omhoog.

Een woordvoerder van de NS zegt dat het door de klimaatstaking erg druk was in de treinen richting Den Haag. Ook voor de terugreis van veel betogers wordt grote drukte verwacht. Momenteel is het na afloop van de mars dusdanig druk rond Den Haag Centraal, dat de gemeente reizigers adviseert een alternatieve route te zoeken, bijvoorbeeld via Amsterdam, Rotterdam of via Den Haag Hollands Spoor.

Ook in de rest van Europa betogers

De zogeheten Klimaatstaking wordt gesteund door tientallen organisaties, van de milieubeweging tot vakbond FNV en van de Fietsersbond tot 1700 wetenschappers die zichzelf Scientists4Future noemen.

In talloze wereldsteden wordt vrijdag betoogd om meer actie van de politiek te eisen. Zo deden in Nieuw-Zeeland al zo’n 40.000 mensen mee aan een protestmars door Wellington. In Taiwan hielden demonstranten een “laatste avondmaal voor de planeet”. Ook in Europa wordt volop betoogd. Alleen al in Duitsland zijn in 65 steden protesten, waaronder in Berlijn, Hamburg, Keulen en München. In Stockholm, de woonplaats van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, kwamen volgens de organisatoren 60.000 mensen bij elkaar voor een protestmars. In totaal werden acties en bijeenkomsten gepland op meer dan honderd locaties in het land.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden