Duitsland, Oostenrijk en Nederland verwerken afval meest duurzaam binnen EU

61 procent van het gemeentelijk afval wordt in Nederland gerecycled of gecomposteerd. Beeld ANP
61 procent van het gemeentelijk afval wordt in Nederland gerecycled of gecomposteerd.Beeld ANP

Nederland staat derde op de lijst van EU-landen die hun gemeentelijk afval duurzaam verwerken. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie. 61 procent van het gemeentelijk afval wordt in Nederland gerecycled of gecomposteerd. De overige 39 procent wordt grotendeels verbrand. Slechts een procent van het Nederlandse afval wordt nog gestort. Alleen Duitsland (63 procent) en Oostenrijk (62 procent) verwerken een groter deel van hun afval duurzaam.

Redactie internet

Gemiddeld genomen recyclen en composteren EU-landen 40 procent van het gemeentelijk afval, dertien procent meer dan in 2001. Bosnië-Herzegovina en Macedonië recyclen en composteren als enige twee landen niet, al hun gemeentelijk afval wordt gestort.

Vergeleken met tien jaar geleden produceren we per persoon ook minder afval, 503 kilo in 2011 tegenover 521 in 2001. Nederlanders gooien iets meer rommel weg dan de gemiddelde EU-bewoner: 596 kilo per persoon per jaar. De Denen spannen de kroon, zij zetten ieder jaar maar liefst 718 kilo afval bij het vuilnis. Wat dat betreft kunnen ze nog iets leren van de Estlanders die daar 423 kilo onder zitten en daarmee binnen de EU het minste afval produceren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden