Veevoer

DSM ontwikkelt middeltje waardoor koeien fors minder methaan uitstoten

null Beeld ANP
Beeld ANP

Melkkoeien die elke dag een kwart theelepel van een middeltje dat DSM heeft ontwikkeld aan hun voer toegevoegd krijgen, stoten 27 tot 40 procent minder methaan uit.

Redactie Trouw

Tot die conclusie zijn onderzoekers van de universiteit van Wageningen gekomen. Als het product, genaamd Bovaer, tot de markt wordt toegelaten, zou het de bijdrage van de veehouderij aan de opwarming van de aarde flink kunnen verminderen. DSM hoopt het middel vanaf eind dit jaar aan boeren te kunnen verkopen.

Methaan is een krachtig broeikasgas: 1 kilo heeft hetzelfde effect als 28 kilo koolstofdioxide (CO2). Koeien maken het aan tijdens hun spijsvertering. Ze stoten vooral methaan uit door uit te ademen en te boeren. Een specifiek enzym speelt een sleutelrol in de methaanproductie doordat het CO2 en waterstof bindt. Zo ontstaat methaan. Het goedje van DSM onderdrukt het bewuste enzym en dat blijkt te werken.

De onderzoekers hebben het middel drie maanden uitgetest op de zogeheten Dairy Campus in Leeuwarden. Daar functioneerden 64 Holstein-Friesian koeien als proefkoeien. Het dieet bepaalt hoe effectief het middel precies is: hoe meer mais, des te beter het werkt. Een koe die alleen kuilgras gevoerd krijgt, zoals in het noorden en westen van Nederland vaak het geval is, produceert afhankelijk van de precieze dosis Bovaer 27 tot 29 procent minder methaan. Bij een koe die voor 80 procent mais eet, zoals vaker voorkomt in het zuidoosten van het land, vermindert de uitstoot met 35 tot 40 procent.

Verduurzaming

DSM heeft nog goedkeuring nodig van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Pas als die oordeelt dat het veilig is om te gebruiken, mag het bedrijf het op de markt brengen. Over de prijs wil DSM nog niets kwijt. Een woordvoerder benadrukt wel dat boeren die het gaan gebruiken ‘beloond moeten worden voor verduurzaming’. “We willen als consument dat het boerenbedrijf duurzamer wordt. Dat willen boeren zelf ook, maar er moet wel een verdienmodel achter zitten.”

Vorig jaar kwamen boeren in opstand vanwege de voorgenomen veevoer-regels van het kabinet, wat inhield dat boeren hun vee anders moesten gaan voeden om zo extra uitstoot tegen te gaan. Boze boeren, die niet wilden dat Den Haag zich bemoeide met het dieet van hun beesten, protesteerden op diverse plekken in het land. De veevoer-maatregel ging in augustus van tafel, nadat was gebleken dat hij te stikstofvermindering opbracht.

Lees ook:

Veevoermaatregel levert geen stikstofwinst op en wordt geschrapt

De veevoermaatregel gaat van tafel, heeft minister Schouten van landbouw bekend gemaakt. Eerder vandaag meldden ingewijden al dat de omstreden maatregel zou worden geschrapt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden