Vliegmaatschappij

Drukke zomer geeft easyJet hoop

Een Airbus A320 Neo van EasyJet. Van dit toestel heeft EasyJet er nog eens 168 besteld. Beeld Reuters
Een Airbus A320 Neo van EasyJet. Van dit toestel heeft EasyJet er nog eens 168 besteld.Beeld Reuters

Dankzij een drukke zomer bleef het verlies van vliegmaatschappij easyJet dit jaar beperkt.

Hanne Obbink

Een qua inkomsten uitstekende zomer heeft ervoor gezorgd dat easyJet het boekjaar 2022 afsluit met wat de vliegmaatschappij zelf ‘een klein verlies’ noemt. Nog altijd bedraagt dat 240 miljoen euro, maar een jaar geleden was dat nog 1,2 miljard. De zomer was zelfs het beste kwartaal dat de lowcost-maatschappij in haar 27-jarig bestaan heeft meegemaakt. “Dat laat zien dat we er heel goed voor staan”, zegt William Vet, bij easyJet directeur noordwest-Europa.

Last had easyJet wel van de problemen op Schiphol, dat vanwege tekorten aan personeel vliegmaatschappijen dwong om het aantal vluchten en het aantal passagiers te beperken. Dat kostte easyJet ‘tientallen miljoenen’, zegt Vet. Over die schade wordt nog gesproken met Schiphol, en de vliegmaatschappij heeft daarvoor een legertje advocaten in de arm genomen.

Goede prestaties tijdens een recessie

Maar het nieuwe boekjaar (dat bij easyJet loopt van oktober tot en met september) ziet er goed uit, zegt Vet. De economische neergang in Europa tempert de verwachtingen niet. Weliswaar moeten de ticketprijzen omhoog, alleen al vanwege de met 50 procent gestegen brandstofprijzen, maar ze blijven onder die van de concurrenten, terwijl passagiers juist op de prijzen zullen letten. “De ervaring leert dat wij het goed doen tijdens een recessie.”

Ondanks de verliezen van de afgelopen jaren, vooral als gevolg van de coronapandemie, steekt easyJet geld in nieuwe vliegtuigen die minder CO2 uitstoten. Er staat een order uit bij Airbus voor 168 toestellen van het type A320 Neo (zo’n 125 miljoen euro per stuk). Die vlootvernieuwing is een belangrijk onderdeel van easyJets plannen om zijn CO2-uitstoot in 2035 met 35 procent terug te brengen.

Vliegen op waterstof pas na 2050

Uiteindelijk zet easyJet zijn kaarten op emissievrij vliegen met waterstof. Maandag maakte de maatschappij melding van een succesvolle proef van Rolls Royce, waarmee easyJet nauw samenwerkt, om een vliegtuigmotor op de grond te laten draaien op waterstof. Een ‘mijlpaal’, vonden easyJet en Rolls Royce zelf, maar in feite een allereerste stap. Van een vliegtuig dat echt van de grond komt, is nog lang geen sprake; wetenschappers gaan ervan uit dat vliegen op waterstof pas na 2050 op grote schaal mogelijk zal zijn.

Klimaatactivisten uitten eerder kritiek op de duurzaamheidsplannen van easyJet, omdat die blijven uitgaan van groei van de luchtvaart. Duurzaam vliegen is “onze license to operate”, erkent Vet (dat wil zeggen: noodzakelijk voor het maatschappelijk draagvlak), maar het geld dat daarvoor nodig is, moet verdiend worden met vliegverkeer. EasyJet rekent op een groei van de capaciteit naar 94 miljoen stoelen, zo’n 15 procent meer dan nu.

Lees ook:

EasyJet belooft schoner vliegen. Maar veel is nog onzeker

Luchtvaartmaatschappij easyJet gaat miljarden investeren in onder meer waterstoftechnologie en zuinigere vliegtuigen om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden