Dolfijnenshows

Dolfinarium Harderwijk neemt afscheid van twaalf dieren, World Animal Protection maakt zich zorgen

Jonge dolfijn in Dolfinarium Harderwijk. Beeld EPA
Jonge dolfijn in Dolfinarium Harderwijk.Beeld EPA

Dolfinarium Harderwijk gooit het roer om. Het stoot twaalf dieren af die naar China zullen verhuizen en past de inhoud van de shows aan. Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection maakt zich zorgen over het lot van de dieren die worden afgestoten.

Onno Havermans

Met de verkoop van acht tuimelaardolfijnen, twee walrussen en twee zeeleeuwen schept het Dolfinarium Harderwijk meer ruimte voor de dieren die overblijven. Ook komt er in de shows meer aandacht voor educatie en natuurbehoud, en komen er twee waterattracties die losstaan van de dolfijnen, zo maakte het park maandag bekend.

De nieuwe visie sluit volgens general manager Alex Tiebot aan op de eisen van minister Carola Schouten van landbouw en natuur. Die maakte afgelopen najaar duidelijk dat het Dolfinarium de dierenverbijven en het educatieve programma moet aanpassen om zijn dierentuinvergunning te behouden. De minister deed dat na stevige kritiek van de Visitatiecommissie Dierentuinen op de huisvesting van de dieren, clownesk en onnatuurlijk gedrag en te veel licht en geluid tijdens de shows. Het park liet toen weten geen geld te hebben voor investeringen.

‘Geen garantie dat met dieren niet wordt gefokt’

De twaalf dieren die weg moeten, gaan naar het nieuwe Hainan Ocean Paradise in China, dat volgens Tiebot Europese richtlijnen naleeft. “Het is lid geworden van de European Association for Aquatic Mammals en borgt daarmee het welzijn van de dieren. Dieren wegdoen is altijd moeilijk, maar wij denken dat dit een goed thuis voor ze is.”

Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection noemt het afscheid echter “een bezuinigingsmaatregel over de rug van de zeezoogdieren. Er bestaat geen enkele garantie dat met deze dieren in China niet wordt gefokt of dat ze niet worden ingezet voor dieronwaardig entertainment”.

Fokken met dolfijnen is niet verboden, reageert Tiebot. “Maar Europa zit vol. Wij fokken niet meer sinds 2017. Dat is afgesproken in het European Endangered Species Programme, het fokprogramma met bedreigde diersoorten in dierentuinen. Misschien is het over een jaar of tien weer nodig.” World Animal Protaction is vorige week een petitie begonnen “om de politiek op te roepen te komen met een fokverbod, ook om te voorkomen dat nieuwe dolfijnen worden geboren die als handelswaar met China worden gebruikt.”

Lees ook:

Inspectie kritisch op Dolfinarium. ‘Welke educatieve boodschap wil het Dolfinarium overbrengen?’

Inspecteurs oordelen hard over het Dolfinarium in Harderwijk. Maar door corona is er geen geld voor verbeteringen, zegt het dierenpark.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden