Dit zijn de duurzaamste jongeren van Nederland

null Beeld www.dj100.nl
Beeld www.dj100.nl

De honderd duurzaamste jongeren van Nederland zijn vrijdagavond bekendgemaakt. Onder die honderd Freke van Nimwegen (29) en Max van Deursen (20). Waarom staan zij op de lijst?

Rosanne Kropman

Freke van Nimwegen (29) zette samen met drie andere management trainees het restaurant Instock op. Daar wordt uitsluitend gewerkt met eten dat niet meer in de supermarkt verkocht kan worden. Zo strijdt ze tegen voedselverspilling.

Je bent nu twee jaar bezig. Hoe is het nu?
Goed! We hebben net een kookboek gelanceerd met methodes om kleine hoeveelheden voedsel te conserveren, en we hebben bekendgemaakt dat er een tweede restaurant van Instock komt, in Den Haag.

Hoe werkt het restaurant?
Het team begint 's ochtends met een elektrische kar aan een ronde langs acht Albert Heijns. Deze supermarkten hebben de producten die nog bruikbaar zijn al voor ons klaargezet. In de keuken sorteren we de producten en wordt een menu samengesteld. Rond vijven is bekend wat er beschikbaar is voor het driegangenmenu en wordt er gekookt.

Freke van Nimwegen. Beeld Trouw
Freke van Nimwegen.Beeld Trouw

Waarom is het zo relevant dat je geen eten weggooit?
Niemand wil eten weggooien, consumenten niet, supermarkten niet. Maar mensen vergeten wel eens dat als je eten weggooit, niet alleen het product in de vuilnisbak belandt, maar dat ook de teelt, het transport en het maken van een verpakking voor niks zijn geweest. Kijk je naar 2050, dan zie je een wereldbevolking van negen miljard mensen en een schaarste aan grondstoffen. Dat is een groot probleem, maar met efficiënt gebruik van reststromen is dat te tackelen, dus daar zijn we mee aan de slag gegaan.

Welk moment bedacht je dat je hiermee verder wilde?
Tijdens mijn traineeship werkte ik een jaar als assistent-supermarktmanager in twee ­Albert Heijn-winkels. Daar zie je de mechanismen achter verspilling: een deel van de producten die over de datum zijn, is echt niet meer bruikbaar, vlees en vis bijvoorbeeld, maar veel andere producten, zoals aardappelen, groente en fruit, zijn nog uitstekend te gebruiken.

Is Albert Heijn nu drie jonge talenten kwijt?
Nee, we doen het samen met Albert Heijn, al staan we, als stichting, los van het bedrijf. Wij helpen Albert Heijn met het waardevol maken van reststromen. Daarom steunt Albert Heijn ons en mogen Bart, Selma en ik dit vanuit dienstverband doen. Overigens draaien we quitte. Dat vinden we heel belangrijk: het verdienmodel moet kloppen.

Wat willen jullie uiteindelijk bereiken met het restaurant?
We willen onze impact vergroten, niet alleen een leuk restaurant zijn, maar echt iets veranderen aan het systeem. Ik wil de visie op reststromen veranderen: dat die niet meer gezien worden als afval, maar als iets waar je nog heel veel uit kunt halen. De restaurants zijn geen doel op zich, maar een middel om steeds meer mensen te bereiken en steeds meer ­kilo's op te halen.

Dat klinkt logisch, waarom gebeurt het nog niet op grotere schaal?
Omdat het moeilijk is. Het vergt voor acht supermarkten al veel coördinatie om te zorgen dat de nog bruikbare producten elke dag klaarstaan en goed gescheiden zijn van wat er niet meer bruikbaar is. We bekijken met Albert Heijn hoe haalbaar het is om het in heel Nederland te doen. Dat vraagt om verandering in het logistieke proces.

Max van Deursen (20) is sinds vorig jaar jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling bij de Verenigde Naties. Hij probeert onder andere jongeren te betrekken bij het tegengaan van klimaatverandering.

Je bent nu ruim een half jaar bezig. Merk je verandering in je werk nadat in december 2015 het VN-klimaatverdrag gesloten werd?
Eind oktober ben ik gekozen. Eind november ging ik al naar Parijs. Ik had dus maar een maand om me voor te bereiden. Voor mij was het vooral een stoomcursus. Ik moest het netwerk leren kennen en veel bijlezen. Nu er een akkoord ligt, merk ik dat er vaak aan gerefereerd wordt. De klimaattop heeft een gigantische boost gegeven om ook daadwerkelijk over te gaan tot actie en echt aan de slag te gaan, na jarenlang pushen. Je merkt nu dat het aan alle kanten borrelt.

Wat onderscheidt je als jongere bij de VN?
Ik spreek niet namens een land, maar namens de jongeren. En jongeren zijn vrij actief en progressief, je wilt geen slappe hap verkopen. Bovendien hebben wij er als jonge generatie veel baat bij dat er nu iets gebeurt op klimaatgebied. Als er nu niet aan de knoppen wordt gedraaid, hebben wij daar later nog veel meer last van.

Daarom deden we ook mee met de demonstraties in Parijs. We zijn daar als diplomaten. Die gaan normaal gesproken niet met een spandoek demonstreren, maar als jongere kun je meer maken. Tegelijk moet ik ook diplomatiek zijn. De banden met beleidsmakers moeten goed blijven, want je zit ook aan de onderhandeltafel.

Max van Deursen. Beeld Trouw
Max van Deursen.Beeld Trouw

Hoe ziet een dag van een jongeren­­vertegen­woordiger bij de Verenigde Naties eruit?
Het is behoorlijk gevarieerd. Ik werk met veel jongeren samen, geef bijvoorbeeld vaak gastlessen. Aan de andere - meer politieke - kant probeer ik invloed te hebben op beleid. Door bijvoorbeeld de meetings op ministeries met beleidsmakers bij te wonen en deel te nemen aan de klimaatconferentie in Parijs.

Hoe kun je het beleid beïnvloeden als jongerenvertegenwoordiger?
Al hebben we niet de status om namens een land te spreken, we zitten wel in dezelfde organisatie. Op zo'n klimaattop kun je samen met jongeren uit andere landen lobbyen, om duidelijk te laten zien waar wij jongeren voor staan. Maar ik sta ook vaak voor de klas om de gebeurtenissen in VN-verband in perspectief te plaatsen.

Wat wil je nog bereiken in je VN-termijn?
De VN hebben een aantal duurzaamheidsdoelen gesteld, de Sustainable Development Goals. We willen jongeren inspireren en helpen om zelf bij te dragen en hun ideeën daarover uit te werken. Want je kunt wel bij beleidsmakers aankloppen, maar het is ook belangrijk om zelf aan de slag te gaan.

Je bent 20, ga je door op dit pad?
Na Parijs dacht ik: moet ik hier wel zijn? Ik vond het interessant, maar het gaat traag. Dat onderhandelen over punten en komma's is soms frustrerend. Ik weet niet zeker of ik dat zelf zou willen. Ik zou eerder de initiatieven die voortkomen uit dit soort verdragen willen aanjagen. Maar ik weet nog niet waar ik uiteindelijk uitkom.

Duurzame jonge 100

De 'Duurzame jonge 100' ontstond een aantal jaren geleden als reactie op de Duurzame 100 van Trouw. In de Trouw-lijst komt de jonge groene generatie minder snel boven drijven, omdat die vaak nog ervaring en bekendheid mist.

Afgelopen jaar verscheen de jonge duurzame lijst niet. De organisatie Sustainable Motion, een projectbureau dat tussen opleidingen en de duurzame arbeidsmarkt opereert, heeft het initiatief nieuw leven ingeblazen en een jury gevraagd honderd jongeren te kiezen. Een ranking is er niet. De honderd hebben zelf onderling gestemd wie ze vooruit willen schuiven als hun vier boegbeelden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden