Het Ravensbos

Dit meditatieve bos met spiegelend meer is de perfecte plek om je even terug te trekken

Het Ravensbos Beeld Hollandse Hoogte
Het RavensbosBeeld Hollandse Hoogte

Soms is een spirituele vindplaats vooral een plek waar je je even eenvoudig kunt terugtrekken. Om stil te zijn en zo verbinding te maken met het innerlijk. In Zuid-Limburg leent het eeuwenoude Ravensbos zich daar uitstekend voor. Dat was al zo in de tijd van de Romeinen, die er aan de rand enkele villa’s bouwden.

Dana Ploeger

‘Geef je ziel de stilte die zij nodig heeft om zich te laten horen. Want de stem van de ziel is zacht. En zij kan alleen in de stilte tot haar recht komen.’

Dit citaat van de Duitse schrijver Heinz Körner draag ik al jaren met me mee. De zachte stem van de ziel: zo’n mooie beeldspraak. Maar ja, vind maar eens een muisstil plekje in ons land, zeker nu we de vierkante natuurkilometers deze zomer met zoveel thuisblijvers moeten delen.

Toch zijn ze te vinden, neem het eeuwenoude Ravensbos, ten noorden van Valkenburg, dat tegen de flanken van twee heuvels ligt en doorsneden wordt door twee beekjes.

Het bos dankt zijn naam aan de heilige raaf, die in volksverhalen als drager van de ziel werd gezien, maar ook als brenger van de dood en kompaan van de duivel. ‘Bijgelovig als de mensen waren is het bos daarom waarschijnlijk altijd gemeden en ongeschonden gebleven. De mysterieuze sfeer van de oude tijd is er blijven hangen’, schrijft Henk Ganzeboom in zijn boekje ‘Spiri­tuele plekken in Nederland’.

Hij beschrijft de boswandeling dan ook als een ‘tocht langs metaforen van je ziel en geest’. Zo kun je in het bos meermaals kiezen welk pad je neemt: het veilige en goed begaanbare pad of dat dichtbegroeide paadje. Ganzeboom raadt aan in het begin het veilige pad te kiezen, want je kent dan het bos nog te weinig. Later schrijft hij bij kruispunten: ‘Luister nu naar je intuïtie’, dan kun je wat je aantreft in het bos ook innerlijk meenemen. Zoals dat kronkelige pad (wat zijn je eigen gedachtenkronkels?) of het kabbelende bosbeekje (wat kabbelt er te veel in je leven of stroomt er juist niet?). Bijzonder is een bosmeertje op het diepste punt van de vallei, waar bosanemonen en dotterbloemen bloeien. Ganzeboom stelt dat het ‘rimpelloze, zilverwitte water de spiegel is waarin je ravenziel zich aan je toont’. Mijn gevoel zegt me om er gewoon even lekker te gaan zitten, desnoods mediterend, maar bovenal genietend.

Geen luxe villa, maar boerderij

De eerste gegevens over dit bos dateren uit de tijd van de Romeinen. Bij opgravingen aan de noordkant van het bos zijn in de 19de eeuw resten aangetroffen van twee Romeinse villa’s, die onderdeel waren van een nederzetting in de derde eeuw na Christus, vermoeden archeologen. De vondst werd gedaan door Jan Joseph Habets, een kapelaan uit Berg en Terblijt, die in 1870 systematisch ging graven, zo staat beschreven in het onderzoek ‘De Romeinse villa’s in het Limburgse lössgebied’ van Tessa de Groot, senior onderzoeker Romeinse tijd bijde Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De eerste villa Groot Haasdal-Billich bestond uit minimaal twee gebouwen en keek uit over het bos. Bij de tweede, villa Ravensbosch, had men vanaf het villaterrein een prachtig uitzicht over het Geuldal. De kapelaan zocht vooral naar bewijzen van muurschilderingen, mediterrane kenmerken en zuilengalerijen.

Maar voordat u wegzakt in allerhande romantische beelden van bacchanalen en lome zomeravonden in badhuizen: de villa’s bleken gewoon agrarische bedrijven, wees later onderzoek uit. Vanwege de vruchtbare lössgrond in Zuid-Limburg. Zo staat u aan het einde van de wandeling weer gewoon met beide benen op de grond.

Lees ook:

Landgoed De Utrecht: Parel van De Kempen

Het is lekker sjokken over de zanderige bospaadjes en langs het beekje de Reuzel op Landgoed De Utrecht. Nee, dat is niet vernoemd naar de provincie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden