Dijksma zet rem op verkoop van natuur
Staatsbosbeheer zal vooralsnog minder stukken natuurgebied verkopen dan aanvankelijk de bedoeling was. Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, economische zaken) heeft dat gisteravond in een debat toegezegd. Daarmee hoopt ze de Tweede Kamer tegemoet te komen, die zeer kritisch is over de geplande natuurverkoop.
Staatsbosbeheer moet in de periode tot 2017 in totaal 100 miljoen euro in de staatskas storten. Deze 'financiële taakstelling' stamt uit de regeerperiode van het kabinet-Rutte I. De huidige regering heeft deze maatregel overgenomen. Staatsbosbeheer heeft de opdracht om dit jaar 10 miljoen op te hoesten. De organisatie ziet zich genoodzaakt om een fors aantal stukken grond te verkopen via openbare veiling. Staatsbosbeheer noemt het afstoten van natuur zelf ook pijnlijk.
'Kavels op de website'
De eerste kavels die verkocht gaan worden, staan inmiddels op de website van Troostwijk Vastgoed. Het betreft zestien stukken grond in het gebied Daarle (Overijssel) van in totaal 34 hectare. Het gaat om bossen, paden, houtwallen en grasland. De internetveiling staat gepland voor medio mei en is in principe toegankelijk voor iedereen. Daarna gaan volgens de planning nog eens zestig kavels in de verkoop. Onderdeel daarvan is ook het natuurgebied Bruineveld van 21 hectare.
De afgelopen weken maakten diverse partijen bezwaren tegen de verkoop. De Partij voor de Dieren waarschuwt voor een verdere achtergang van de biodiversiteit. De PvdA vreest dat er waardevolle dassenburchten verloren gaan als een natuurgebied in particuliere handen valt.
Andere inkomstenbronnen
Staatssecretaris Dijksma ziet in dat het verlies van natuur 'politiek en maatschappelijk gevoelig' ligt. Ze belooft de verkoop van de eerste zestien kavels te evalueren en dat te bespreken met de Tweede Kamer. Daarna besluit Dijksma of ze de verkoop doorzet of toch naar andere inkomstenbronnen gaat zoeken. De staatssecretaris benadrukte dat de grond die verkocht dreigt te worden, buiten de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur (EHS) valt. Dat is het nationale netwerk van grote en kleine natuurgebieden. Het kabinet wil dit 'robuuste' stelsel aanleggen met de verwachting dat daarmee de biodiversiteit wordt versterkt.
Het lijkt erop dat in ieder geval de coalitie kan leven met de beloofde tussenoplossing van Dijksma. De VVD ziet sowieso geen problemen in de natuurverkoop. "Het snippergroen zal moeten sneuvelen", zei Kamerlid Pieter Litjens. Diverse oppositiepartijen drongen tevergeefs aan op het opschorten van de veiling. "De biodiversiteit holt achteruit", zei Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. "We hebben elke snipper groen nodig, ook buiten de EHS." SP-Kamerlid Henk van Gerven wees naar Dijksma en riep: "Henk Bleker is niet weg, zijn geest zit daar". Volgens hem worden "unieke stukken natuur waar ijsvogels en wielewaals broeden gewoon verpatst".
Mocht de verkoop van natuur slecht verlopen, bijvoorbeeld omdat die te weinig oplevert, is het de vraag hoe Dijksma dan aan 100 miljoen euro komt. "Ik hoef jullie geen lesje overheidsfinanciën te geven", hield ze de Kamer voor. Het zou de staatssecretaris een lastig probleem bezorgen.
Henk Bleker is niet weg, zijn geest zit daar