Dijksma maakt het de hobbyjager lastig

null Beeld anp
Beeld anp

Het schieten op konijnen, hazen, wilde eenden, houtduiven en fazanten wordt lastiger gemaakt. Het kabinet scherpt de regels voor jagers aan. Wie straks nog op deze dieren wil jagen, moet via een van tevoren ingediend 'afschotplan' toestemming krijgen van de provincie. Dit staat in de nieuwe Natuurwet die staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, economische zaken) vandaag in Trouw presenteert.

Hans Marijnissen en Bart Zuidervaart

De vijf genoemde dieren vormen samen de wildlijst en zijn in Nederland vrij bejaagbaar. In de Tweede Kamer klinkt een steeds hardere en breed gedragen roep op een einde te maken aan de zogenoemde plezierjacht. Een meerderheid is inmiddels voorstander van het schrappen van de wildlijst. Jacht mag geen sport zijn, schreef coalitiepartij PvdA vorig jaar in de initiatiefnota 'Mooi Nederland', samen met D66 en GroenLinks.

Dijksma wil de plezierjacht behouden en laat de wildlijst in stand. Ze denkt dat de nieuwe regels voldoende zekerheid geven op een fatsoenlijke en goed gecontroleerde jacht. Bovendien wil de staatssecretaris brede steun in het parlement voor haar wet. Met haar nieuwe beleid houdt ze nadrukkelijk rekening met coalitiepartner VVD, die fel gekant is tegen het opheffen van de wildlijst.

Plezierjacht wordt duurzame jacht
Ook plezierjacht is in de toekomst alleen nog toegestaan om populaties te beheren of schade aan de natuur te voorkomen. Provincies moeten erop toezien dat jagers zich aan deze afspraken houden. In een interview met deze krant zegt Dijksma dat er zo een 'duurzame jacht' ontstaat.

De langverwachte Natuurwet, die vandaag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd, vervangt drie verouderde wetten en moet voor aanzienlijk betere natuurbescherming in Nederland zorgen. Of dat lukt, hangt in grote mate af van de provincies. Het rijk heeft het natuurbeheer gedecentraliseerd.

De provincies worden verantwoordelijk voor het in stand houden en verbeteren van de biodiversiteit in het hele land. Ze zijn wettelijk verplicht aan te tonen hoe zij dit moeten bereiken. Provincies kunnen waardevolle gebieden, zoals landschappen, zelf uitroepen tot 'Provinciaal Natuurgebied' en dit via eigen bestemmingsplannen beschermen. Dijksma houdt afstand: "Ik wil geen nationaal regime opleggen."

De staatssecretaris houdt wel de regie over Natura 2000, het netwerk van gebieden in de Europese Unie waar natuurbescherming voorop staat. De Biesbosch en de Wadden vallen hier bijvoorbeeld onder, en sinds vandaag ook de Veluwe. "Ik ben blij dat we ook dit gebied aan de lijst kunnen toevoegen. De Veluwe is toch bijzonder en aansprekend."

Intrinsieke waarde
Opvallend is dat in de nieuwe wet staat dat natuur een 'intrinsieke waarde' heeft. PvdA, D66 en GroenLinks hadden hier in hun eerdergenoemde nota al voor gepleit. Het betekent dat nu wettelijk is vastgelegd dat natuur waardevol is van zichzelf, zonder dat mens of maatschappij er direct van hoeft te profiteren.

Dijksma noemt dit 'een belangrijk principe'. "Juridisch kun je er wellicht weinig mee. Maar soms is symboliek van grote waarde. Zie het als een moreel kader."

In de papieren editie van Trouw leest u vandaag een interview met staatssecretaris Dijksma

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden