Dijksma is klaar met natuursubsidies voor boeren

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. Beeld anp
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.Beeld anp

Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, economische zaken) trekt de stekker uit de regeling die duizenden boeren van natuursubsidies voorziet. Deze is volgens haar 'onacceptabel duur'.  De overheid verstrekte de afgelopen twintig jaar in totaal een miljard euro aan vergoedingen, terwijl de natuur op het platteland alleen maar achteruit is gegaan.

Hans Marijnissen en Bart Zuidervaart

In een gesprek met Trouw zegt Dijksma dat individuele boeren niet langer voor subsidie in aanmerking komen. Willen zij nog aan natuurbeheer doen, dan moeten zij zich aansluiten bij collectieven waarin boeren en natuurorganisaties samenwerken. Die moeten samen een plan maken waarvan de voortgang en de resultaten in het vervolg nauwgezet worden gecontroleerd door de provincie. Op deze manier kan de subsidie niet langer als verkapte inkomenssteun worden gebruikt.

Een ander voordeel van de collectieven is dat er geen 'snippers' natuur meer worden beheerd, maar grotere eenheden ontstaan waarin de maatregelen meer effect hebben. De agrarische sector moet wel investeren in de kwaliteit van deze agrarische natuurverenigingen. De bestaande collectieven zijn volgens Dijksma kwalitatief onder de maat.

Natuurbeheer door boeren mag alleen nog plaatsvinden in de directe nabijheid van natuurgebieden of op plaatsen waar de biodiversiteit sterk verbeterd kan worden, zegt de staatssecretaris. De natuurboeren vormen zo een buffer tussen de reservaten en 'harde' landbouw. Dit betekent dat er in regio's waar intensieve landbouw plaatsvindt, geen enkele subsidie meer wordt verstrekt.

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli), onder leiding van CDA-prominent Agnes van Ardenne, stelde onlangs in een advies aan het kabinet dat agrarisch natuurbeheer 'een groot fiasco' is. De regeling is kostbaar, aantoonbaar ineffectief, terwijl de intensieve landbouw heeft gezorgd voor een dramatische verarming van het landschap, aldus de Raad. De agrarische sector was zeer kritisch over dit advies, maar Dijksma omarmt de conclusies. Haar aankondiging dat het stelsel op de schop moet, volgt binnen een maand na de presentatie van dat advies.

In het interview stelt de staatssecretaris vandaag letterlijk dat "het huidige agrarisch natuurbeheer onvoldoende bijdraagt en de uitvoering onacceptabel duur is". De nieuwe regeling moet 1 januari 2016 ingaan. In hoeverre het nieuwe subsidiestelsel ook een bezuiniging betekent, is nog onduidelijk. Dat moet op Prinsjesdag blijken.

Dijksma kondigt verder aan dat zij de natuur strenger gaat beschermen door het aantal gebieden met de internationale status Natura 2000 'met een straf tempo' uit te breiden. Deze vormen straks samen een Nationaal Natuur Netwerk. Nederland is te zeer in het natuurdebat blijven hangen, zegt ze. "We kunnen ook gewoon beslissen hoe we het als overheid gaan doen. We gaan niet meer terug naar Brussel om te vragen of het misschien wat soepeler mag. Ik vind dat we op natuurbeleid moeten doorpakken."

Lees vandaag het volledige interview met Sharon Dijksma in Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden