Diervriendelijk en groen stemmen met nieuwe kieswijzers

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Zowel Milieudefensie als de Dierencoalitie zijn zondag gekomen met online kieswijzers voor de Europese verkiezingen. Bezoekers van de site kunnen in de ene zien hoe diervriendelijk de politieke partijen in Europa zijn, en in de andere hoe partijen zich inzetten voor het milieu.

Redactie

De kieswijzer van Milieudefensie vergelijkt de Europese milieustandpunten van alle partijen die nu in de Tweede Kamer zitten en meedoen aan de verkiezingen.

De groene kieswijzer is opgedeeld in zes verschillende onderwerpen: klimaat en energie, landbouw en voedsel, handelsbeleid, natuur en biodiversiteit, leefomgeving en mobiliteit.

De organisatie constateerde al dat er in de partijprogramma's veel aandacht is voor bijvoorbeeld voedselveiligheid en CO2-uitstoot. Maar over 'lastigere' onderwerpen als nitraatrichtlijnen of over verkeer en natuur staat er veel minder in.

Regelgeving voor bescherming
De Dierencoalitie (een verbond van 19 dierenwelzijnsorganisaties) noemt de verkiezingen van 22 mei voor miljarden dieren van het allergrootste belang, omdat veel regelgeving die ze moet beschermen uit Brussel komt.

De dierenkieswijzer maakt inzichtelijk hoe partijen denken over dierenwelzijnsonderwerpen als de plofkip, vee-industrie en rasdierenfokkerij.

Uit de Dierenkieswijzer blijkt dat de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA de meest diervriendelijke standpunten hebben, en de VVD er het slechtst vanaf komt op dierengebied.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden