Opinie

’Dierenwelzijn moet in de Grondwet’

De Raad voor dierenaangelegenheden wil in de Grondwet verankeren dat de overheid eindverantwoordelijk is voor dierenwelzijn.

Van onze redactie groen

Niet het voorkómen van dierenleed, maar het stimuleren van welbevinden van dieren is tegenwoordig de norm. En daarom vindt de Raad voor dierenaangelegenheden (RDA) dat de rollen en verantwoordelijkheden van diverse partijen helder moeten worden geformuleerd. De positie van dieren en de beschermende taak van de overheid moet daarom in de Grondwet worden verankerd, schrijft de raad in Verantwoord Houden, een advies aan demissionair minister Verburg van landbouw.

Volgens secretaris L. Hoedemaker van de Raad heeft de mens het recht dieren te houden, maar dit recht is niet ongelimiteerd en niet onvoorwaardelijk. De dierhouder, van hobbyboer tot varkensflateigenaar, is eerstverantwoordelijk voor het welzijn en de gezondheid van het dier. „Hij moet niet langer alleen voorkomen dat het dier pijn of honger lijdt. Dat beginniveau zou te laag zijn. Hij moet zorgdragen voor een welbevinden dat de maatschappij acceptabel acht.” Een legbatterij bijvoorbeeld voldoet niet aan deze norm, een kistkalf ook niet. Maar uitloopkippen wel, aldus Hoedemaker.

Het advies van de RDA richt zich op huisdieren, hobbydieren en productiedieren. „Alles van cavia tot melkkoe, en van hondeneigenaar tot varkenshouder”, aldus hoogleraar Dier en Recht A. Freriks. Dierhouders moeten bereid zijn regelmatig verantwoording af te leggen over het welzijn van hun vee. Hoedemaker: „Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld de pluimveesector elke vier jaar een rapport uitbrengt met gegevens over de omstandigheden waarin de dieren worden gehouden, en welke factoren een rol spelen als van de kwaliteitsnorm wordt afgeweken. Zo ontstaat transparantie.”

Maar ook de overheid heeft een rol. „Het ministerie moet de minimumnormen vaststellen waaronder dieren worden gehouden, die ook handhaven en optreden als zich incidenten voordoen. Om die ordenende rol van de overheid te onderstrepen, adviseren wij die in de Grondwet te verankeren, net zoals met de zorg voor het milieu is gebeurd. Dat is overigens wat anders dan dierenrechten in de Grondwet vast te leggen.”

Dierenartsen en brancheorganisaties moeten ervoor zorgen dat iedereen die een beest heeft, over voldoende kennis kan beschikken. Zij hebben ook een meldplicht als het dierenwelzijn wordt aangetast door onkunde of onwil. De overheid moet zorgen dat er bestuurlijke maatregelen komen zodat kan worden ingegrepen. Dat kan nu alleen strafrechtelijk, aldus de RDA.

Organisatie Proefdiervrij heeft kritiek op het advies omdat de RDA zich niet heeft uitgelaten over proefdieren. Ook circusdieren en dierentuinen vallen buiten het advies.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden