Reportage
Dierenorganisaties in actie tegen kooien voor dieren
Met miljoenen handtekeningen willen dierenorganisatie een verbod afdwingen op kooien in de veehouderij.
Het is een reusachtig dier, vijf keer zo groot als een echt varken. Het metalen varken van kunstenares Jantien Mook, dat dinsdag in het Amsterdamse Westerpark werd onthuld, heeft zijn achterpoten los van de grond. Dat verbeeldt volgens de kunstenares plezier en vrijheid. ‘Ode aan het varken’ heet het kunstwerk. Het is gefinancierd door een aantal dierenwelzijnsorganisaties en de Partij voor de Dieren.
De onthulling markeert de start van een burgerinitiatief. Dierenorganisaties uit heel Europa willen in een jaar tijd een miljoen handtekeningen ophalen. Lukt dat, dan is om de Europese Commissie verplicht om zich uit te spreken over het houden van landbouwdieren in kooien. In Europa worden zeugen, legkippen, konijnen, kalveren, eenden en kwartels in kooien gehouden en daar moet een eind aan komen, vinden de initiatiefnemers.
Het burgerinitiatief wordt in Nederland gedragen door onder andere Wakker Dier, Varkens in Nood en Compassion In World Farming. “Het gebruik van kooien in de veehouderij is een van de grootste bronnen van dierenleed in Europa”, stellen zij in een gezamenlijke verklaring. “Het is hoog tijd dat de EU stopt met dit wrede, achterhaalde systeem.”
De dierenorganisaties erkennen dat er de laatste jaren wetten zijn aangenomen die dieren iets meer ruimte garanderen. Zo is voor legkippen de legbatterij afgeschaft ten gunste van ruimere kooien, met per dier een oppervlakte ongeveer zo groot als een vel papier van A4-formaat. Maar volgens de organisaties achter het burgerinitiatief moeten kippen altijd vrij kunnen scharrelen.
In Nederland, stellen de organisaties, leven zes miljoen leghennen in kooien. Dat is hooguit 15 procent van alle leghennen, erkent Geert Laugs, directeur van Compassion In World Farming Nederland. “Maar het past niet meer in deze tijd.”
De kraamkooi
Voor de varkenshouderij willen de dierenorganisaties een Europees verbod op de kraamkooi. Dat is een smalle, metalen constructie waarin een zeug (moedervarken) wordt opgesloten. In sommige landen zijn deze kooien verboden, maar in Nederland zijn ze gebruikelijk.
In een commentaar op het burgerinitiatief spreekt ‘Pig Business’, vakblad van de Nederlandse varkenshouderij, van “de zoveelste campagne tegen de gangbare veehouderij waarin emotie vermengd wordt met vooropgestelde meningen”. Volgens het vakblad onderkennen de dierenorganisaties onvoldoende dat de Nederlandse veehouderij ‘vooroploopt”.
“Op een paar vlakken loopt Nederland cijfermatig misschien een beetje voor”, zegt Geert Laugs. “Maar ook hier is nog altijd veel leed.”
Lees ook:
De dubieuze designerkat
Het is een door de mens gemaakt dier dat in het wild niet kan overleven. Daarom willen dierenorganisaties een einde aan het 'martelfokken' van designerkatten.
Het fokken van mismaakte huisdieren mag niet, maar wordt niet bestraft
Het fokken van mismaakte huisdieren is verboden. Maar de wet waarin dat vastligt, wordt niet gehandhaafd.