Denk goed na voordat je een kerstboom in de tuin plant

Let er op dat de kerstboom een flinke kluit heeft. (Jörgen Caris, Trouw) Beeld
Let er op dat de kerstboom een flinke kluit heeft. (Jörgen Caris, Trouw)

Vroeger had iedereen met Kerst een versierde fijnspar in de kamer staan. Na Driekoningen brachten de kinderen des huizes de stam met kale takken – want veel meer dan dat was er niet van overgebleven – naar de brandstapel en kregen daar een kwartje voor. Geen mens kwam op het idee dat zo’n boom in de tuin een tweede leven zou kunnen hebben. Logisch ook, kerstbomen werden destijds standaard geleverd met een onderkant waaraan geen worteltje te bekennen viel.

Nicolien van Doorn

Ooit moet iemand bedacht hebben dat je dubbel lol kunt hebben van een kerstboom. Eerst in de huiskamer, met slingers en lampjes, daarna in de tuin. Maar om hem in de tuin te kunnen zetten moet je er wel eentje hebben met wortels. Vandaar dat we vandaag de dag de keus hebben uit bomen met of zonder kluit.

Kerstbomen met kluit zijn in korte tijd bijzonder populair geworden. En ja... toen was het nog maar een klein stapje naar een boom die anders was dan die van de buurman. Naast de traditionele fijnspar (Picea abies) kunnen we tegenwoordig kiezen uit de blauwspar (Picea pungens), de Servische spar (Picea omorika), de Koreaanse zilverspar (Abies koreana), de Nordmann (Abies nordmanniana), de Concolor (Abies concolor), de Conica (Picea glauca ’conica’) , de Fraser (Abies fraseri) en de Nobilis (Abies procera).

Omdat de meeste van deze ’moderne’ bomen hun naalden niet verliezen, zien ze er na de feestdagen nog heel schappelijk uit. Bovendien zijn ze duur. Geen wonder dat de verleiding groot is om ze begin januari in de tuin te planten. Maar is dat ook verstandig?

De meeste kerstbomen worden lang van tevoren gerooid en zijn dus al enigszins over hun top heen tegen de tijd dat ze in de huiskamer terechtkomen. Daar komt bij dat die bomen niet uit de grond gehaald worden zoals u en ik dat zouden doen: rondom afsteken en voorzichtig uitgraven. Kerstbomen zijn een massaproduct, ze worden over het algemeen hardhandig uit de grond getrokken en raken daarbij heel wat wortels kwijt. Bent u van plan zo’n kerstconifeer in de tuin te planten, let er dan bij de aanschaf op dat er een flinke kluit aanzit. Of koop een boom in een container. En bedenk: hoe kleiner de boom, hoe groter de kans dat hij buiten aanslaat.

Maar daarmee bent u er nog niet, want de boom moet de huiskamer in – en staat daar een paar weken te stikken van de hitte. Zet hem daarom niet te dicht bij de verwarming en geef hem elke dag een halve liter water.

Om de overgang van kerstboom naar tuinboom zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het handig om hem niet lang binnen te laten staan. Twee weken is meer dan genoeg. Verder stelt de boom het op prijs wanneer hij, voordat hij de grond in gaat, een paar dagen in een koele ruimte mag acclimatiseren. Heeft hij een gaasnetje om zijn kluit, dan mag dat er af. De boom wil verder een ruim plantgat, gevuld met goede tuingrond, maar geen mest. Wel water.

Een belangrijk punt van overweging is ook de plek waar de boom komt te staan, want er zijn kerstbomen die, wanneer ze eenmaal zijn aangeslagen, nooit meer ophouden met groeien. Stel je prijs op een goede verstandhouding met de buren, zet zo’n boom dan liever niet in hun gezichtsveld.

Wie geen kerstboom in zijn tuin wil, maar het na de feestdagen niet over zijn hart kan verkrijgen om dat leuke boompje, waaraan zoveel herinneringen kleven naar de brandstapel te brengen, kan er evengoed plezier aan beleven. Snij de takken eraf en dek daar de vorstgevoelige planten in de tuin mee toe. Krijgt die kerstboom toch nog een tweede leven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden