Delfzijl krijgt grootste zonnepark van Nederland

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

In Delfzijl wordt binnenkort begonnen met de bouw van een omvangrijk zonnepark. Havenbedrijf Groningen Seaports, projectontwikkelaar Sunport Energy en de Duitse financier en bouwer Wirsol namen vandaag het definitieve besluit voor de komst van het park.

redactie

In de zuidwestelijke hoek van het Delfzijlse havengebied worden ongeveer 123.000 zonnepanelen geplaatst op een oppervlak ter grootte van zestig voetbalvelden. Volgens de initiatiefnemers is het park daarmee het grootste van Nederland. Het zonnepark zal straks de industrie in de regio Eemsdelta van duurzame stroom voorzien.

Met het project is een investering gemoeid van ruim 30 miljoen euro. De bouwvergunningen en subsidieregeling waren eerder al rond. Wirsol begint in het voorjaar met de bouwwerkzaamheden. Het is de bedoeling dat het park voor het einde van het jaar is aangesloten op het elektriciteitsnet, waarna de eerste zonnestroom kan worden geleverd.

Volop in ontwikkeling
Het ritselt in Nederland van de plannen voor zonneparken. Er zijn volop grote projecten voor de opwekking van zonne-energie in ontwikkeling, onder meer op Ameland, in Nijmegen en Zwolle. Tot nu toe zijn er in Nederland drie zonneparken die echt produceren. Het grootste is dat bij Azewijn, tussen 's Heerenberg en Ulft in Gelderland. Dit park van 8 hectare levert sinds 2011 zonnestroom uit 36.000 panelen.

Sinds 2012 is ook een zonnepark in Ouddorp op Goeree-Overflakkee in productie. Op een grasveld van 1,3 hectare staan 2900 panelen die samen 810 kilowatt produceren, genoeg voor de stroombehoefte van zo'n 225 huishoudens. Het kleinste zonnepark staat in Waalwijk en is van Eneco. Op een voormalige vuilstortplaats leveren 4200 zonnepanelen sinds 2004 een kleine 700 kilowatt aan elektriciteit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden