'Faunabeheer'

Deel Kroondomein Het Loo gaat vandaag weer op slot

Een protestactie tegen de jaarlijkse sluiting van kroondomein Het Loo.  Beeld ANP
Een protestactie tegen de jaarlijkse sluiting van kroondomein Het Loo.Beeld ANP

Een deel van Kroondomein Het Loo gaat net als de afgelopen jaren weer dicht voor publiek. Het gebied blijft gesloten tot 25 december.

Redactie Trouw

Dat is wellicht voor het laatst, omdat demissionair Carola Schouten (Landbouw) vorige week bepaalde dat de koning het gebied vanaf volgend jaar open moet houden, wil hij recht blijven houden op subsidie voor onderhoud van het Veluwse natuurgebied.

Koning Willem-Alexander liet ondanks dat signaal weten dit jaar het bosrijke gebied opnieuw af te sluiten. Veel milieu- en faunabeschermers zijn het niet eens met de jaarlijkse sluiting. Zij zeggen dat de koning in het najaar met gasten in het gebied jaagt. Ook is er kritiek op de miljoenensubsidie die de koning krijgt. Volgens de beheerder wordt de periode gebruikt voor onderhoud van flora en fauna.

Of de koning het gebied volgend jaar in de najaarsmaanden openhoudt of sluit, wordt naar verwachting nog dit jaar bekend. Uiterlijk 31 december moet een nieuwe subsidieaanvraag zijn ingediend.

Lees ook:

Regels zijn regels, ook voor de koning

Kroondomein Het Loo moet vanaf 2022 het hele jaar geopend zijn voor publiek, of de koninklijke familie krijgt er geen subsidie meer voor.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden