Duurzame 100

Decadent, een circulaire catamaran? Daar is niks mis mee, vindt Igor Kluin

Igor Kluin in zijn thuishaven Hellevoetsluis. Beeld Maartje Geels
Igor Kluin in zijn thuishaven Hellevoetsluis.Beeld Maartje Geels

Hoe gaat het met de veelbelovende initiatieven uit de Duurzame 100 van de afgelopen tien jaar? Vandaag aflevering 2: Igor Kluin, in 2010 op nummer 90, als energiepionier. Hij legt zich nu toe op duurzame jachten.

Frank Straver

Hij weet het nog goed, dat hij in de Trouw Duurzame 100 kwam. Op nummer 90, in het jaar 2010. "Dat was leuk hoor, grappig", zegt hij. Echt een diepe indruk maakte het niet. Maar ja, wat wil je. Igor Kluin (1973) was al toen een gevierd man in de kring van duurzame pioniers. Om een prijs zat hij niet zo verlegen.

Niet zoveel eerder, in 2007, had hij al dé prijs gewonnen die zijn hele carrière op zijn kop zette, in positieve zin. Met zijn uitvinding Qbox, een verdeelkastje voor groene stroom thuis en in woonwijken, won hij de Green Challenge van de Postcode Loterij. Een half miljoen euro kreeg hij uit handen van de beroemde Amerikaanse ondernemer Richard Branson, van het Virgin-imperium. Het geld en alle aandacht stuwden Kluins bedrijf Qurrent, waarvan de Qbox het icoon was, op in de vaart der volkeren. "Het verdeelkastje was de mascotte van mijn bedrijf. Het liet opeens zien: iedereen kan zonnestroom aan de buren gaan verkopen." Dat was een doorbraak in de toen nogal ingedutte en abstracte energiemarkt.

Qurrent bestaat nog steeds. Kluin verkocht het groene energiebedrijf in 2013. Sindsdien leeft zijn idee over lokale energie daar voort. "Toen ik begon was ik een roepende in de woestijn", zegt Kluin. Hij is daarom trots dat Qurrent zich nu nog weet te onderscheiden tussen de tientallen energieleveranciers. Met de eerste buurtmolen bijvoorbeeld, een windturbine die bewoners zelf kunnen bezitten. Vernieuwingsdrang, raadt hij zijn opvolgers bij Qurrent wel aan. Want zo'n beetje élke energieleverancier handelt tegenwoordig ook in lokale energie.

Van de gekke

Kluin volgt het allemaal van een afstandje. Met duurzame energie is hij zijdelings nog wel bezig. De onderneming waar hij nu echt zijn ziel en zaligheid in stopt heet Vaan Yachts. Er is nog geen kantoor, nog geen fabriek ook. Het product dat Vaan gaat produceren, heeft Kluin al wel glashelder. Ultraduurzame jachten. Catamarans die volledig zijn gemaakt van circulaire materialen, die allemaal opnieuw bruikbaar zijn als de boot in de toekomst rijp is voor de sloop.

"Nu gaan er in Europa jaarlijks 70.000 oude boten voor het grootste deel de verbrandingsoven in. De eigenaar betaalt duizenden euro's om de plastics en glasvezels te laten vernietigen." Van de gekke, vindt Kluin.

Met Vaan wil de oud-wedstrijdzeiler een jacht op de markt brengen waarbij elk onderdeeltje klaar is voor hergebruik. In de bouwsector gebeurt dat al, met materialen van kantoren. "De tijd is rijp voor het eerste circulaire jacht", zegt Kluin. Het ontwerp is af, de natuurlijke grondstoffen en (afval)materialen heeft Kluin op het oog. Oude raamkozijnen kunnen erin, maar ook vezels uit plantenresten. Rond zijn woonplaats Hellevoetsluis, met een marinewerf en een bloeiende vaarcultuur, zoekt hij naar een productielocatie. Hij denkt al groots. "Een prototype? Ja, maar dan snel serieproductie."

Decadent

Een circulaire catamaran klinkt chic en decadent. Daar is niets mis mee, zegt Kluin. "Ik ben een tijd lang van de stroming consuminderen geweest. Minder kopen, minder doen. Dat was ingegeven door een gevoel van schuld, over de milieuschade van aankopen, reizen en bezigheden." Van dat idee is hij afgestapt. "We leven ook om plezier te maken", zegt hij. De kunst is om te zorgen dat mensen en de aarde daar niet onder te lijden heeft.

Zolang producten en diensten eerlijk zijn, zegt Kluin, staat geld uitgeven niet gelijk aan schade berokkenen. "Alles begint bij inzicht in de effecten van je uitgaven." Daar is nog veel verbetering mogelijk, zegt hij. Nadat hij Qurrent had verkocht is Kluin daar ook nog mee bezig geweest. Hij begon een bedrijf dat een betaalkaart aanbood, die bewuste consumenten inzicht moest geven in de impact van besteding. En soort groene pinpas. Dat bleek ingewikkeld, Kluin liep op tegen het bolwerk van de financiële sector en de eisen van De Nederlandsche Bank. Toen een partnerbedrijf failliet ging, hield Kluin het voor gezien.

Daarna begon hij Vaan. Achteraf veel leuker, zegt hij. Want de financiële sector was, net als de energiebranche, voor een belangrijk deel abstract, met data en administratie. Dat kun je van schepen bouwen niet zeggen. Dat gaat om techniek, vakmanschap, esthetiek. "Heerlijk praktisch, dit is handen-uit-de-mouwenwerk", zegt Kluin.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Duurzame 100

De Trouw Duurzame 100 is de jaarlijkse thermometer in de stand van duurzaamheid en natuur in Nederland. Op de lijst staan de meest invloedrijke en inspirerende doeners en denkers. Op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, worden alle namen bekend gemaakt.

Lees meer artikelen over de Duurzame 100 in ons dossier.

Lees ook:

Wereldverbeteraar Anna Chojnacka geeft grote bedrijven een zetje

Aflevering 1 van deze serie ging over Anna Chojnacka, oprichter van de 1%club en GoodUp. In 2010 kwam ze binnen op nummer 29 van de Duurzame 100.

Dit is de Duurzame 100 van 2017

Eerlijke prijzen, doeners en voeding: dat zijn de belangrijkste trends in de negende editie, zo heeft de onafhankelijke jury van twaalf experts bepaald. Zoals de ondernemer die een fatsoenlijk prijskaartje aan peren wil hangen, de wethouder die de gemeente naar groene hoogte opstuwt en de burger die dag in dag uit zwerfafval raapt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden