Jan Bouhuijs plaatst een hek om zijn gewassen straks te beschermen tegen muizen en konijnen.

InterviewTuinieren

De zon gaat weer schijnen, dus op naar de moestuin

Jan Bouhuijs plaatst een hek om zijn gewassen straks te beschermen tegen muizen en konijnen.Beeld Werry Crone

De zon gaat komende week schijnen en mooi weer wakkert de tuinlust aan. Zin om de groene vingers weer aan het werk te zetten? Drie doorgewinterde tuinders uit Amersfoort vertellen hoe zij hun tuintje op ‘Dorrestein’ lenteklaar maken en delen hun tips.

Rianne Oosterom

Jan Bouhuijs (70): ‘Blijf schoffelen!’

“Een tuinder heeft een aantal vijanden. Hier op Dorrestein zijn het de duiven, muizen en konijnen. Om ze van mijn planten weg te houden, bouw ik ieder jaar aan het begin van het tuinseizoen een kooi. Ik heb ooit wat flinke hekken bij een bouwplaats gebietst en die zet ik in het voorjaar steeds op een ander deel van mijn tuin neer.”

“Zeg, zullen we het laatste hek erin zetten?” Bouhuijs gebaart naar z’n oom en tuinmaatje, die ongeveer even oud is als hijzelf. “We moeten ze goed vastzetten, vriend, anders waaien ze zo weg. Kijk, hier rechts komen de kapucijners en daarnaast doperwten, het midden komt vol met sla. Hop, een netje eroverheen en geen dier dat nog bij mijn groenten komt.”

“Ik ben hier iedere dag te vinden, alleen als het keihard regent niet. M’n tuintje geeft mij iets te doen, AOW’tje, hè? En die stumpertjes hier op het complex kunnen zelf geen koffie zetten, dus maak ik het elke ochtend voor ze. Ik doe het ook voor de verse groenten. Is een extra voordeel in deze coronatijden: ik hoef tenminste geen hele lading boodschappen in te slaan, ha!”

“Ik heb al veertig jaar een tuin en in die jaren heb ik wel geleerd hoe belangrijk het is om het onkruid vóór te zijn. Spit niet alleen je grond om voor het seizoen begint, maar blijf schoffelen. Dan ben je de groei voor. Anders raak je achter en wordt de drempel steeds hoger om te ­beginnen met wieden.”

Janneke D'Haene aan de slag met de woelriek. Beeld Werry Crone
Janneke D'Haene aan de slag met de woelriek.Beeld Werry Crone

Janneke D’Haene (51): ‘Speel met wanneer je zaait’

“Ik heb een tijdje wc-rolletjes verzameld om daarin mijn tuinbonen en kapucijners voor te zaaien. Ze staan nu nog een beetje alleen in mijn kas, maar dat zal snel veranderen. Als het zonnetje gaat schijnen komende week, dan wordt het tijd om de gele biet, bolaubergine en broccoli die ik thuis heb staan, erbij te zetten.”

“Voorzaaien in wc-rolletjes is echt een uitkomst. Je kunt de rol ­gewoon in de grond zetten, want het papier verteert. Ook blijft de wortel van de plant mooi intact. Deze methode past bij het natuurlijke tuinieren dat ik nastreef. Als voorbereiding op het nieuwe seizoen lees ik daar veel over, bijvoorbeeld via Velt, een Belgische vereniging voor ecologisch tuinieren.”

“Mijn tuin ziet er niet voor niets anders uit dan die van de oudere ­generatie tuinders op het complex, want ik probeer de bodem niet te verstoren. Daarom werk ik met bakken aarde, zodat ik niet op mijn bedden sta. En je zult mij niet zien spitten, ik gebruik de woelriek. Hiermee kun je de aarde luchten, zonder alles om te scheppen.”

“Tuinieren is veel uitproberen. Aan iedereen die komende week ook weer wil beginnen aan z’n tuintje, wil ik zeggen: speel vooral met wanneer je wat zaait. Door de klimaatverandering is het echt niet meer zo dat als op een zakje staat dat je alleen in maart mag zaaien, het misgaat als je het in een andere maand doet.”

Jacqueline Jonk bindt haar druiventakken op. Beeld Werry Crone
Jacqueline Jonk bindt haar druiventakken op.Beeld Werry Crone

Jacqueline Jonk (70): ‘Geef de bodem wat die nodig heeft’

“Wat is onze wijngaard een blubbertje! Het heeft zo veel geregend de laatste tijd. Gelukkig is er goed weer op komst, dan is de aarde hopelijk minder nat en kunnen we beginnen met omwoelen en bemesten. Je zou het hier in de zomer ­moeten zien, dan hangen er trossen vol wijndruiven; wit en rood. Per stam een fles wijn!”

“Ter voorbereiding op het tuin­seizoen bind ik de takken volgens het Guyot-systeem vast. Eén naar rechts, één naar links en de rest snoei ik weg. Als een tak niet genoeg buigt, dan houd ik hem een tijdje gebogen en meestal luistert ie dan gewoon. Uit de twee gebogen takken groeien straks scheuten recht omhoog, die bind ik vast aan de waslijntjes.”

“Het is een leuk werkje, maar je moet je hoofd er wel bijhouden. Als ik één raad zou mogen geven aan beginnende tuinders, dan is het: geef de bodem wat die nodig heeft. Voor het verbouwen van druiven is niet alleen bemesting nodig, maar moeten we soms ook mineralen aan de bodem toevoegen, zoals calcium en magnesium.”

“Als je gewoon aardappelen, ­erwten en bonen verbouwt, dan kun je je bodem voeden met paardenmest, compost of koemest. Als je iets speciaals wilt doen, denk dan aan de behoeften van het gewas dat je ­verbouwt.”

Lees ook:

Filosoferende tuinman Jan Graafland: De natuur is veel intelligenter dan ik

Ruim twintig jaar werkt Jan Graafland (58) in de biodynamische tuin van Weleda. Over de lessen die hij al wiedend leerde, schreef hij verhalen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden