Natuur

De wulp wordt in Frankrijk niet langer uit de lucht geschoten

Een wulp Beeld Buiten-beeld
Een wulpBeeld Buiten-beeld
Thomas Jak

Precies nu in 2019, in het Jaar van de Wulp, boekt de kwetsbare vogelsoort een belangrijke overwinning. Jagers in Frankrijk zouden komend jachtseizoen zesduizend wulpen mogen afschieten, maar zij werden vorige week door de Franse Raad van State teruggefloten.

De wulp is een lichtbruine steltloper met een lange naar beneden gebogen snavel. Het ezelsbruggetje om het dier te herkennen luidt dan ook: de wulp kijkt naar zijn gulp.

De vogel leeft ook in Nederland, maar de populatie is vanaf de jaren tachtig bijna gehalveerd. De vrouwtjes en mannetjes broeden vooral op de Waddeneilanden en in Drenthe. Vanwege die krimp wordt geprobeerd de soort te beschermen, bijvoorbeeld door rasters over grondnesten te leggen, zodat de eieren en kuikens geen prooi zijn voor andere dieren en niet overreden kunnen worden door tractors.

Die hulp is meer dan welkom, want de vogels zijn zeker in de eerste levensfase kwetsbaar. Volgens Vogelbescherming Nederland komt slechts één op de drie eieren uit. Bovendien overleeft een deel van de kuikens de eerste 35 levensdagen niet, de periode voor zij leren vliegen.

Overwinteren in Frankrijk

In Nederland leven nog slechts vier- tot vijfduizend broedparen. Een deel daarvan overwintert in Frankrijk, waar minister Elisabeth Borne eerder dit jaar bepaalde dat men ‘gewoon’ op de vogel mocht jagen.

Dat schoot de Franse vogelbescherming, in het verkeerde keelgat. “Frankrijk kan niet volhouden dat het wereldwijd een drijvende kracht is voor biodiversiteit, zoals we recent zagen bij het Amazonewoud, als het zijn eigen erfgoed laat verwoesten,” sprak voorzitter Allain Bougrain Dubourg. De Franse Raad van State gaf hem gelijk.

Lees ook:
Hoe komen al die wulpen toch aan hun vroege einde?

Heeft een wulp meer kans als hij in grasland uit het ei kruipt, of tussen de suikerbieten? Zijn roofdieren de grootste bedreiging, is het de maaimachine, of een tekort aan insecten? In Drenthe wordt het uitgezocht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden