De wereld als tweede atelier

Het was eind mei 1987. In de Lauwersmeer was een nieuwe vogelsoort voor Nederland ontdekt: een roodkeelstrandloper. Een klein opdondertje waarvan ondanks zijn geringe afmetingen menig vogelaar wel eens spannende dromen had gehad.

Guus van Duin

Tekenaar Erik van Ommen was aan het schetsen, toen hij de vogel plotseling het beeld van zijn telescoop zag binnenlopen. Het was nog zo’n beetje de tijd van de tamtam, maar toch kwam de redactie van Trouw er op tijd achter dat Van Ommen een tekening van de roodkeelstrandloper had gemaakt. Die moest in de krant. Heerlijk ouderwets werd de tekening op het Hoofdstation van Groningen meegegeven aan een conducteur op de intercity en bijna drie uur later opgehaald op Amsterdam CS. Op maandag 1 juni 1987 prijkte hij op de voorpagina van de krant.

Na de kunstacademie wierp Van Ommen zich vrijwel geheel op de natuur. En omdat hij niet ’vanaf foto’ wil werken, moet hij wel naar buiten om zijn voorwerpen daar te schetsen. De wereld werd zijn tweede atelier. Intussen is de tekenaar alweer heel wat jaren verder. Hij heeft veel gereisd en de resultaten daarvan zijn in verscheidene boeken vastgelegd. Van rots tot rots, De bijeneters van Harkstede, De dwergganzen van Anjum, De kiekendieven van het Oldambt, ze zijn stuk voor stuk het resultaat van de gedreven kunstenaar, die onder meer cursussen gaf in de Spaanse Extramadura, op Texel, Helgoland en Lesbos. Een korte periode liet Van Ommen de vogels voor wat ze waren, en legde zich toe op landschappen en model tekenen. Maar een uitnodiging, in 2000, om in Japan te komen werken bracht hem terug bij zijn stiel.

Afgestudeerd in 1983 heeft Erik van Ommen 25 jaar kunstenaarschap willen vieren met de uitgave – in eigen beheer – van ’Vingeroefeningen’. In een gelimiteerde oplage van 500 exemplaren verschijnt een keus uit zijn werk van de afgelopen kwarteeuw. Het is een fraai inkijkje in zijn leven geworden, in zíjn vogelwereld. Simpel in eenvoud, eenvoudig mooi.

Vingeroefeningen. 128 pag, zw/wit. 17 x 24 cm. Gebonden, harde kaft. Met 400 illustraties. euro 29,95 euro (incl. verzendkosten). Uitsluitend te bestellen via www.erik-van-ommen.nl.

Gebroken spaarlamp vormt geen risico voor gezondheid

Als een spaarlamp breekt is de hoeveelheid kwik die vrijkomt te klein om problemen op te leveren voor de gezondheid, zo verklaren voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en binnenmilieudeskundige Frans Duijm van de GGD in Groningen.

Een paar dagen geleden liet een Brits milieubureau zich uit over het gevaar van kwik en dat er daarom waarschuwingen op spaarlampen moesten komen.

Kwik is een metaal dat in gasvorm in veel spaarlampen zit. Het draagt bij aan energiebesparing. Maar kwik is erg giftig en wordt als damp gemakkelijk door het lichaam opgenomen via inademing.

Maar volgens Milieu Centraal en Duijm is de hoeveelheid kwik in spaarlampen daarvoor niet groot genoeg. Ze adviseren wel om de kamer te luchten als een spaarlamp kapotvalt, zodat het gas vervliegt. De stofzuiger pakken is niet de beste manier om op te ruimen, een papiertje en handschoenen wel.

Kwik komt zowel in tl-buizen als in spaarlampen voor. Daarom horen zij na gebruik bij het chemisch afval.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden