Formule 1
De verbouwing van het circuit in Zandvoort helpt de natuur juist, zegt de provincie
De provincie Noord-Holland beweert dat met de aanleg van paden en tribunes voor de Formule 1-races op het circuit van Zandvoort, dit kwetsbare duingebied juist wordt gered.
In het kort geding dat dinsdag voor de rechtbank in Haarlem diende, bracht de advocaat van de provincie in dat ‘kan worden vastgesteld’ dat met aanleg wordt voorkomen ‘dat de toeschouwers zich over het terrein verspreiden, met alle negatieve gevolgen voor de op het terrein aanwezige natuur’.
Het argument is door de verschillende natuurorganisaties met hoon ontvangen. Zij eisen juist een einde aan de bouwactiviteiten, omdat deze zonder geldige vergunning zijn begonnen. Zij vinden dat die vergunning er ook niet moet komen, omdat het circuit niet aan de voorwaarden voldoet.
Er is alleen een uitzondering mogelijk op beschermende natuurregels als er sprake is van ‘dwingende redenen van groot openbaar belang’. In dit geval gaat het volgens de natuurorganisaties om het commerciële belang van een private onderneming: het circuit. Dat is iets anders dan een openbaar belang, terwijl het ook niet dwingend is.
Aanvankelijk stond de Stichting Natuurbelang alleen in haar kort geding tegen de provincie, maar omdat daarna ook Stichting Rust bij de Kust, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en Stichting Duinbehoud zich meldden, heeft de rechtbank deze zaken samengevoegd.
Racen kan ook zonder nieuwe tribunes
Volgens advocaat Hans Besselink die de provincie vertegenwoordigde, is er wel degelijk sprake van ‘dwingende redenen van groot openbaar belang’. Hij noemt daarbij het belang van de sport (Zandvoort is een topaccomodatie), de veiligheid (van de tienduizenden bezoekers) en de sociaal-economische belangen (de bereikbaarheid).
Volgens de natuurorganisaties is daarvan juist geen sprake. De Formule 1-races kunnen ook gehouden worden zonder extra tribunes – dan nog kunnen er honderdduizend bezoekers terecht. En de economische belangen voor Zandvoort zijn beperkt, omdat het juist zeer goed gaat in de regio.
Ook is mistig hoeveel gebied nu definitief aan de natuur wordt onttrokken. Het circuit gaat er vanuit dat het duin zich vanzelf herstelt, terwijl ecologen erop wijzen dat dit minstens vijftien jaar duurt. De uitspraak is over twee weken.
Lees ook:
Europese regels geven natuurbeschermers gelijk in hun strijd tegen de F1-race in Zandvoort
Op het circuit van Zandvoort mag alleen gebouwd en gegraven worden als er sprake is van ‘dwingende redenen van groot openbaar belang’. Een Formule 1-race valt daar niet onder, betoogt Stichting Natuurbelang.
De Formule 1 komt naar Zandvoort, het dorp kan zich alvast opmaken voor een verkeersinfarct
Het circuit van Zandvoort wordt door de Formule 1 race-organisatie volgend jaar weer gebruikt. Er ontstaat dan wel een immens verkeersprobleem bij de badplaats.